Legemidler og biotek
Her er lobbyrådene høyretoppen gir helseindustrien
Stortingsmeldingen om helsenæringen kommer i løpet av mars.
HealthTalk møtte Stensland i Stortinget og snakket om disse sakene:
- Hvordan Norge kan bli ledende i Europa på ehelse
- Stortingsflertallet vil hjelpe helsenæringen til å vokse
- Lobbyrådene til helseindustrien
- Hva kan helsenæringen lære av oljebransjen
- Hvordan kan pasientene få bedre tilgang til persontilpasset medisin
- Hvordan få flere kliniske studier til Norge
Vi kommer til å publisere dette i egne artikler, men du som ønsker å se hele intervjuet på 17 minutter kan se det her:
-Stortingsflertallet har samme mål som helseindustrien – at industrien skal vokse. I Stortinget handler det om å knytte god kontakt med stortingsgruppene, være i dialog med sentrale politikere og få fram sitt syn på noen få ting man ønsker å endre fremfor å syte og klage. Det er et gjennomgående problem at bedrifter som skal komme med innspill gjør det for omfattende og detaljert i stedet for å peke på det som er mulig å endre.
Det sier Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland til HealthTalk. -De som kommer med konstruktive innspill som kanskje kan gi oss en bedre politikk og bedre løsninger det er de som får gjennomslag, sier Stensland.
Se innslaget under:
Stortingsmeldingen kommer i løpet av mars
-Norske helsebedrifter venter nå i spenning på stortingsmeldingen om helsenæringen. Når kommer Stortinget til å få oversendt denne fra Regjeringen?
-Den kommer i løpet av mars måned forteller Regjeringen, og jeg skjønner godt at de venter for det gjør vi også. Det er et spennende og omfattende arbeide, og jeg har store forventninger til det Regjeringen kommer med, sier han.
Hva er prosessen i Stortinget når dere skal behandle denne stortingsmeldingen?
-Det blir normalt en åpen høring i Stortinget med både muntlige og skriftlige innspill. Så blir det en komitebehandling der partiene får komme med sine anførsler og eventuelt gå imot det som står i stortingsmeldingen. Det kan også komme forslag fra Stortinget som kan bli vedtatt. Men normalt blir meldingen sendt videre til Regjeringen med noen bestillinger og presiseringer fra Stortinget, forteller Stensland.
Ikke syt og klag
Det er mange i helsenæringen som har lyst til å påvirke utfallet av stortingsmeldingen om helsenæringen. Noe vil de like i meldingen og noe vil de ikke like. Hva er ditt råd til aktørene og bedriftene om hvordan de kan bidra til å påvirke stortingsbehandlingen av meldingen?
-Den viktigste påvirkningen har jo allerede skjedd i regjeringens arbeid. Det har vært flere innspillskonferanser og jeg vet at bransjen har vært flinke til å komme med innspill. Så den jobben er gjort. I Stortinget handler det om å knytte god kontakt med stortingsgruppene, være i dialog med sentrale politikere og få fram sitt syn og kanskje peke på noen få ting de ønsker å endre fremfor den generelle klagesangen. Det er et gjennomgående problem at bedrifter som skal komme med innspill gjør det for omfattende og detaljert i stedet for å peke på det som er mulig å endre, sier Stensland.
Vil ha innspill som kan gi en bedre politikk
Som du var inne på; det er mye klagesang. Dere politikere har mange som banker på døra og vil ha hjelp. Det kan kanskje være smart å komme med noen konstruktive løsninger på de problemene man ønsker å rette på?
-Ja, som i denne saken så har flertallet i Stortinget samme mål som industrien, nemlig å få industrien til å vokse. Derfor hører vi mer på dem som har konstruktive innspill enn de som sutrer. Slik er det sikkert også i bedriftene som vil påvirke. De har sikkert noen surpomper der også, og det er jo ikke de som styrer showet. Slik er det også med politisk påvirkning. De som alltid klager og alltid syter de hører vi ikke så mye på. Men de som kommer med konstruktive innspill som kanskje kan gi oss en bedre politikk og bedre løsninger det er de som får gjennomslag.