Seksjonsleder ved Seksjon for hudsykdommer på OUS, Jan Cezary Sitek, sier det heldigvis er få barn i så lav alder som har alvorlig atopisk eksem og som krever systemisk behandlling. Han er alliekvel glad for den nye godkjenningen.
Bilder i montasje: OUS/Getty Images
OUS-hudlege om ny eksem-indikasjon for dupilumab – Et potensielt gode for våre pasienter
Selv om den nye godkjenningen av dupilumab (Dupixent) for barn ned i seks måneder med alvorlig atopisk eksem gjelder få barn, setter overlege og seksjonsleder Jan Cezary Sitek ved hudavdelingen på OUS Rikshospitalet pris på et potensielt nytt gode for noen av deres yngste pasienter.
Tidligere denne uken ble det klart at det anti-inflammatoriske legemidlet dupilumab (Dupixent) fra Sanofi hadde fått nok en EU-godkjenning. Nå kan nemlig barne helt nede i seks måneders alder bruke legemidlet mot alvorlig atopisk dermatitt (eksem).
Annonse kun for helsepersonell
På spørsmål om hvilken reaksjon han har til godkjenningen, sier Jan Cezary Sitek, dermatolog, overlege og seksjonsleder for Seksjon for hudsykdommer, Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, følgende:
— Alle nye behandlingsmuligheter som kommer til og godkjennes av fagansvarlige legemiddelmyndigheter, er et potensielt gode for våre pasienter. Det gjelder også i dette tilfellet, skriver Sitek i en e-post til HealthTalk.
Slik virker dagens standardbehandling
Annonse kun for helsepersonell
— Hva skiller dupilumab fra det som til nå har vært standardbehandling for denne pasientgruppen? Hvordan har dagens standardbehandling fungert for disse pasientene?
— Standard behandling for barna i denne aldersgruppen er grundig opplæring av foresatte i generell håndtering av eksemet og alle assosierte faktorer, lokalbehandling med fuktgivende kremer og eventuelt badeoljer, lokale kortisonkremer og eventuelt vurdere kortisonfrie reseptbelagte kremer og salver som hemmer calcinevrin, sier Sitek.
Han opplyser videre at det er få barn i så lav alder som trenger systemisk behandling.
— Dersom dette dog er tilfelle, vurderer vi da oppstart med ciklosporin, eventuelt metotreksat tabletter, og oftest i en tidsbegrenset periode. Lysbehandling er lite brukt, men kan vurderes. Klimareiser er også et alternativ.
Annonse kun for helsepersonell
– Sjelden innføring skjer raskt
— Omtrent hvor mange pasienter er aktuelle for denne behandlingen, innenfor denne siste godkjente indikasjonen?
— Det er vi usikre på, men jeg regner med at det er innhentet tall før søknaden ble sendt inn. Antallet vil være lavt, skriver seksjonslederen.
— Behandlingen må godkjennes i Belsutningsforum for Nye Metoder før den kan innføres. Er det grunn til å tro på en raskere behandling med tanke på at indikasjonen gjelder så unge barn?
Annonse kun for helsepersonell
— Når det gjelder Nye metoder er det sjelden innføring skjer raskt, sier overlegen avslutningsvis.
Interessekonflikter: Jan Cezary Sitek oppgir at han tidligere har mottatt foredragshonorar fra Sanofi.