Gentian Diagnostics rigger seg for milliardomsetning
Helseminister Ingvild Kjerkol åpnet Gentian Diagnostics sine nye og moderne forsknings- og produksjonslokaler i Moss. Det betyr enda flere arbeidsplasser og mer næringsliv i østfoldbyen, og ikke minst nye løsninger i helsetjenesten, sier Hilja Ibert som er administrerende direktør i Gentian.
Nesten alt diagnostisk utstyr som brukes i Norge er i dag importert. Gentian er imidlertid ett av få norske diagnostiske selskaper som eksporterer sine produkter til utlandet, inkludert USA og Asia.
Sterk vekst
Gentian har i over 20 år utviklet og produsert innovative og klinisk relevante diagnostiske tester. Nåværende og fremtidig portefølje spenner over områder som nyresykdom, hjertesykdom, inflammasjon, infeksjon og veterinærmedisin.
Selskapet har i de siste årene opplevd en økt etterspørsel. Gentians årlige vekst i omsetning var 27 prosent per år i perioden 2018-2021. Ambisjonen er å nå en omsetning på en milliard kroner om fire til seks år.
- Det er en stor inspirasjon at helseministeren har lagt turen hit i dag for å markere åpningen. Vi har nå på plass topp moderne lokaler og fasiliteter. De nye fasilitetene vil støtte opp om det innovative arbeidet våre kompetente og spesialiserte medarbeidere legger ned hver dag. Det gir oss helt nye muligheter for å lykkes. Vi vil fortsette å utvikle innovative løsninger for helsetjenesten, skape flere kompetansearbeidsplasser, samt eksportinntekter i Norge, sier Hilja Ibert.
En aktiv næringspolitikk er nøkkelen til suksess
- Det er inspirerende for meg å være her hos Gentian, og å være med å markere åpningen av disse flotte lokalene. Det har vært lærerikt å høre hvordan Gentian arbeider for å finne nye løsninger og utvikler diagnostiske produkter for verdensmarkedet. Dette er jo det vi i regjeringen ønsker mer av. Det å få en norsk helseindustri som leverer gode løsninger til helsetjenestene rundt omkring i verden, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Den siste innovasjonen - SARS-CoV-2 total antistoff test- er en helt ny type antistofftest som kan bli et viktig verktøy i videre overvåking og styring av koronapandemien, men også for fremtidige pandemier. Antistofftesten er utviklet på under ett år i et samarbeid mellom Gentian og Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet, (UiT) og har mottatt støtte av Forskningsrådet. Testen gir helt nye muligheter i håndtering av koronapandemien og framtidige pandemier.
- Gjennom pålitelig overvåking av virusets oppførsel og befolkningens immunitet før og etter vaksinering eller sykdom kan antistofftesten være et effektivt verktøy for å bestemme oppfølging, både på personnivå og samfunnsnivå. Teknologien kan også enkelt tilpasses fremtidige pandemier. For de vil komme, men da står vi bedre rustet, avslutter Ibert.