Legemidler og biotek,   Coronaviruset

Pasienter hamstrer livsviktig insulin: Legemiddelverket innfører rasjonering

Nå hamstrer personer med diabetes insulin. Legemiddelverket innfører derfor rasjonering. Pasienter får kun utlevert én måneds forbruk. - Legemiddelverket og apotekgrossistene har insulinlagre som rekker for tre måneder med normalt forbruk. - Det er ikke mangel på insulin, sier Legemiddelverket.

Publisert

Rasjonering iverksettes umiddelbart og gjelder fra lørdag 14. mars fra kl. 13:00. Tiltaket varer til forsyningssituasjonen er bedret, opplyser Legemiddelverket. Hamstringen av insulin gjør at grossistene har problemer med å få varer raskt nok ut til apotek. Myndighetene setter derfor inn tiltak for å styre utleveringen av dette legemidlet slik at alle pasienter som trenger insulin får det de skal ha.

Insulinbehandling er helt nødvendig ved diabetes type 1. Diabetes type 1 er en insulin-mangel-tilstand, og kroppen må få tilført insulin for at vi skal overleve. Insulin har en sentral rolle i reguleringen av sukkeromsetningen i kroppen.

Har lager for 3 måneder

Stadig flere personer med diabetes er nervøse for forsyningene. På Facebook-grupper for personer med diabetes, sier flere at de har hentet ut hele resepten på tre måneder. Andre diskuterer muligheten for å forsøke å hamstre mer – og få så mange legemidler som mulig.

Selv om myndighetene følger med, beroliger de at lagrene er langt fra tomme for insulin.

– Insulinproduksjonen er robust, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Diabetesforbundet.

Insulin står på en liste over viktige legemidler som det er et beredskapslager av, nok til to måneders forbruk.

– I tillegg har grossistene et lager for to-fire ukers forbruk, samt at apotekene har et lager på én-to ukers forbruk, sier seniorrådgiver Kirsten Hjelle i Helsedirektoratet.

Det betyr at insulinlagrene er fulle for cirka tre måneders forbruk.

Mye insulin produseres dessuten i Danmark, i motsetning til mange andre legemidler som produseres i Kina. Verdens største produsent av insulin er det danske legemiddelselskapet Novo Nordisk.

– Produksjon i Danmark er en stor fordel i dagens situasjon, sier Hjelle.

Diabetesforbundet har spurt både Helsedirektoratet, Statens legemiddelverk og landets største apotekkjede, Apotek 1, om leveransesituasjonen for insulin. Alle beroliger.

– De tre store insulinprodusentene Novo Nordisk, Sanofi og Eli Lilly har fabrikker over hele verden. Det er liten risiko for insulinmangel, sier Madsen i legemiddelverket.

Han påpeker at situasjonen er vanskelig for andre pasientgrupper, blant annet for de som trenger antibiotika.

Apotekene ikke skal utlevere insulin og insulinanaloger for mer enn én måneds forbruk av gangen. - Apoteket må sjekke utleveringsdato slik at enkeltpersoner ikke får utlevert mer enn nødvendig. Apoteket må selv tilpasse det som leveres ut til enkeltpasienter slik at det stemmer overens med én måneds forbruk, skriver Legemiddelverket i en pressemelding.

Rasjoneringen gjelder for enkeltpasienter og ikke helseinstitusjoner.

Hamstrer også andre legemidler

1. mars sendte Legemiddelverket ut en påminnelse til apotekene i forbindelse med hamstring under coronaepidemien: - Apotekene skal ikke utlevere legemidler for mer enn maks tre måneder av gangen. Legemiddelverket ber også apotekene om å kontrollere at ikke pasienter henter ut mer, ved for eksempel å fornye resepten før tre måneder er gått. Men for insulin er det i dag innført en rasjoneringsordning der pasientene kun får utlevert for en måned av gangen.

– Vi tror dette kan avhjelpe situasjonen. Vi oppfordrer pasienter til å følge myndighetenes råd om å unngå hamstring, og har dialog med Legemiddelverket og Helsedepartementet om å få ut dette budskapet, sier informasjonssjefen i Apotekforeningen Jostein Soldal.

Powered by Labrador CMS