Legemidler og biotek
Hjertesviktlegemidlet vericiguat med gode fase 3-resultater: - Gledelig resultat også for Norske pasienter
Vericiguat reduserer risikoen for sykehusinnleggelse og kardiovaskulær død som følge av hjertesvikt i forhold til placebo hos pasienter med hjertesvikt. - Dette er positive resultater for en pasientgruppe som i dag sliter med meget hyppige reinnleggelser på grunn av hjertesvikt, og som har en dårlig prognose når det gjelder overlevelse, sier professor Dan Atar.
Atar er professor i kardiologi ved Oslo Universitetssykehus og beskriver resultatene fra VICTORIA-studien som svært positive.
VICTORIA-studien er en stor fase 3 studie med 5050 pasienter som i går ble presentert på American College of Cardiology (ACC) sitt årlige møte og dessuten i New England Journal of Medicine. Pasientene fra studien kommer fra ikke mindre enn 42 land, og også Norge har deltatt i studien.
Her kan du se hele intervjuet med professor Dan Atar.
Møter sitt primære endepunkt
VICTORIA-studien møter dermed sitt primære endepunkt som er redusert risiko for sykehusinnleggelse og kardiovaskulær død. 5050 pasienter ble inkludert i studien og de var randomisert 1:1 til vericiguat (10mg) eller placebo og standard behandling. Studieperiode var fra oktober 2016 til Q3 2019.
Gledelig resultat
Pasientgruppen som fikk vericiguat hadde 10 prosent færre sykehusinnleggelser og kardiovaskulær død enn de som fikk placebo og standard behandling.
Professor Dan Atar sier at pasientgruppen som deltok i studien har et stort behov for et bedre behandlingstilbud.
- For denne pasientgruppen som har høy risiko for hjertesvikt gir vericiguat et viktig nytt tilskudd til dagens standardbehandling, sier Atar.
- Jeg synes dette er et gledelig resultat også for pasienter i Norge. Studien åpner ikke bare opp for en ny behandlingsmulighet for pasientene, men viser også en vei fremover for nye oppdagelser innen behandling av personer med alvorlige hjerte- og karsykdommer, sier Atar. Det er også viktig at vericiguat var vel tolerert blant pasientene, sier han.
Han forteller at det trolig vil ta 1 til 1,5 år før vericiguat vil være tilgjengelig i pasientbehandlingen. - Bayer og MSD må først søke om godkjenning hos legemiddelmyndighetene og få en markedsføringstillatelse før dette kan tas i bruk i behandlingen, sier Atar.
Her kan du se presentasjonen av studien på ACC.
Les også: Fikk endelig blåresept: Flere overlever med komboen Aspirin og blodfortynnende medisin
Pasienter med et betydelig udekket behov
VICTORIA-studien er den første store kliniske studien som utelukkende fokuserer på en pasientgruppe med forverret kronisk hjertesvikt som har en høy risiko for kardiovaskulær død og gjentatte sykehusinnleggelser, sier professor Paul W. Armstrong, University of Alberta, Canada, på en online pressekonferanse. Han er studiens hovedforfatter.
- Dette er en pasientgruppe med et betydelig udekket behov. Resultatene fra vår studie vil gi en klinisk reduksjon i det primære endepunktet - redusert risiko for sykehusinnleggelse og kardiovaskulær død, sa Armstrong. På grunn av den høye frekvensen av hendelser [kardiovaskulær død og sykehusinnleggelser] i denne pasientgruppen, betyr den absolutte risikoreduksjonen på 4,2 per 100 pasientår at du må behandle omtrent 24 pasienter i gjennomsnitt ett år for å kunne forhindre en hendelse, sier Armstrong.
Går digitalt
Studien ble også publisert online i New England Journal of Medicine. Studien ble finansiert av Merck (som heter MSD i Norge), som har utviklet vericiguat, og Bayer. VICTORIA-studien ble gjennomført i et samarbeid mellom det kanadiske VIGOUR-senteret og Duke Clinical Research Institute.
ACC som står for American College of Cardiology er en av verdens største hjertefaglige kongresser og samler normalt 15-20 000 fagfolk fra hele verden. Men på grunn av Coronapandemien besluttet arrangørene at kongressen skal gå digitalt.
Dette er den første store kongressen som går online og i sommer kommer også ASCO i Chicago som er verdens største kreftkongress og samler årlig 32.000 fagfolk til å gå digitalt.