Etter år med prøving og feiling har verktøyene innen molekylærbiologi kommet dit hvor forskere teoretisk sett kan designe livsforandrende behandlinger for tusenvis av genetiske sykdommer. Her er den andre episoden av podcastserien «Den persontilpassede revolusjon».
I den andre episoden av podcasten Den persontilpassede revolusjon snakker vi med professor Dag Undlien. Han er en av Norges fremste eksperter innen genetikk og forfatter av boka Dine geniale gener. Til daglig jobber han som avdelingsleder for medisinsk genetikk ved Klinikk for laboratoriemedisin ved Oslo universitetssykehus. Du kan lytte til podcasten her.
Annonse kun for helsepersonell
Den medisinske historien er en fascinerende reise. Den består av mange små steg, men noen fremskritt representerer veiskiller som fortjener å kalles en revolusjon: Oppdagelsen av røntgen, penicillinet, insulin, statiner og utviklingen av vaksiner er bare noen av gjennombruddene.
Nå står vi foran en ny revolusjon. Det er en revolusjon muliggjort av to sterke drivere: Genomikk og IT- teknologi. Kunnskapen om genene våre koblet med IT-teknologi gjør det mulig å prosessere og tolke enorme mengder data. Det baner veien for medisinske fremskritt som verden aldri før har sett.
Med god formidlerevne deler Dag Undlien generøst av et omfattende kunnskapsreservoar om alt fra DNA-ets avgjørende betydning innen moderne genforskning, banebrytende genbasert medisinsk behandling, CRISPR og annen form for genmodifisering.
Undlien starter podcasten ved å ta utgangspunkt i en illustrerende og gjennomgående metafor der han beskriver genomet som «naturens kokebok» og våre 20 000 gener som «de enkelte oppskriftene». – Ordene i kokeboken er varianter av fire bokstaver AGCT, og når pasienter kommer inn til vår avdeling så leter vi etter feil i disse bokstavene. Vi er på en måte korrekturlesere, sier Undlien. Genterapi dreier seg om å rette opp disse skrivefeilene sier han.
Her finner du alle episodene fra Den persontilpassede revolusjon
Genterapi handler om å endre pasientens gener for å behandle eller forhindre sykdom. Dette kan oppnås ved forskjellige metoder; erstatte genet som forårsaker sykdommen med en frisk kopi, inaktivere eller "slå av" det muterte genet, eller introdusere et nytt gen i kroppen for å hjelpe med å bekjempe sykdommen.
Mange sjeldne sykdommer skyldes genetiske feil. Genterapi kan potensielt rette disse feilene på molekylært nivå, noe som betyr at man behandler årsaken til sykdommen og ikke bare symptomene.