Legemidler og biotek

Den franske legemiddelgiganten Sanofi bygger ut vaksinevirksomheten og investerer 6,5 milliarder kroner i to av sine franske fabrikker som vil gjøre dem til et kraftsentrum for forskning, utvikling og produksjon av vaksiner.

Sanofi investerer 6,5 milliarder kroner i to vaksinefabrikker - signaliserer økt fokus på vaksiner

- Det franske legemiddelselskapet Sanofi sa i dag at de vil investere 610 millioner Euro i to av sine franske fabrikker som vil gjøre dem til et kraftsentrum for forskning, utvikling og produksjon av vaksiner.

Publisert

Investeringen vil i betydelige grad bidra til å øke produksjonskapasiteten på selskapets fabrikker i Marcy-L'Etoile og Neuville-sur-Saone i midt-Frankrike.

Dette ble kjent da Sanofi var vertskap for et besøk av den franske presidenten Emmanuel Macron på Sanofis Marcy-L’Etoile-anlegg tirsdag.

Selskapet hevder dette anlegget blir det første av sitt slag, designet rundt et sentralt produksjonsnav som er i stand til å lage tre til fire vaksiner samtidig og ikke én om gangen slik dagens produksjonssteder gjør. Denne modulære metoden vil ifølge Sanofi gjøre det mulig for selskapet å lage vaksiner raskere og skreddersy produksjonen for å adressere pandemier og mindre utbrudd.

Sanofi er en av verdens fire største vaksineprodusenter ved siden av Pfizer, MSD (heter Merck i USA) og GlaxoSmithKline.

Dempet konflikten

- Sanofis administrerende direktør Paul Hudson forsøkte å dempe konflikten med den franske regjeringen som oppstod etter at han i midten av mai gikk ut og sa at de første utsendelsene av selskapets covid-19-vaksine var reservert for USA. Sjefen i det franske selskapet sa da at USA hadde førsterett fordi landets myndigheter har bidratt til finansieringen av vaksinen. Kort tid etter trakk selskapet tilbake uttalelsene og forsikret om at en vaksine vil bli tilgjengelig for alle land. I dag uttalte Hudson at Sanofi var opptatt av å hjelpe Frankrike med å bygge opp et sterkt og uavhengig fransk helsevesen.

- Sanofis hjerte banker i Frankrike, sa Hudson i en tale etter besøket av president Emmanuel Macron.

Forent krefter med GSK

Sanofi og GlaxoSmithKline, to av verdens største legemiddelselskaper, har forent krefter for å utvikle en vaksine for å stoppe spredningen av COVID-19.

- Dette samarbeidet bringer to av verdens største vaksineselskaper sammen. Ved å kombinere vår forskning og vår teknologi, har vi tro på at vi kan bidra til å akselerere den globale innsatsen for å utvikle en vaksine som kan beskytte så mange som mulig mot COVID-19, sier Christian Probst, administrerende direktør i GSK Norge til HealthTalk.

Enorm utfordring

Vanligvis tar det mange års utvikling å bringe en ny vaksine på markedet, og vaksiner blir kun godkjent for utbredt bruk etter kliniske tester som dokumenterer at vaksinen har effekt og viktigst - er sikker i bruk. Coronavirus-pandemien, som har gjort 8 millioner mennesker over hele verden syke og tatt livet av 440 000 har gjort at vaksineprodusenter har måttet forsere vaksineutviklingen drastisk.

Den enorme utfordringen som legemiddelindustrien står overfor har gjort at flere selskaper innleder samarbeid, men den strategisk alliansen mellom gigantene Sanofi og GSK er det til nå mest iøynefallende samarbeidet så langt siden de til sammen har en markedsverdi på over 200 milliarder dollar, eller 2 200 milliarder kroner.

Stolt

– Jeg er stolt over at Sanofi Pasteur er med i dette kappløpet. Vi støtter blant annet vaksinekoalisjonen CEPI, både økonomisk og med faglige og vitenskapelige ressurser, og vi har nylig inngått et veldig spennende samarbeid med legemiddelselskapet GSK, hvor målet er at vi sammen skal utvikle en COVID-19-vaksine ved bruk av den kunnskapen og teknologien vi har i våre selskaper. Vi er fortsatt i startfasen, men målet er å ha en vaksine tilgjengelig så raskt som mulig. Realistisk sett mot slutten av 2021, sier Per Harald Aabakken til LMI.no. Han er daglig leder for vaksine-enheten til Sanofi; Sanofi Pasteur.

Sanofi er et globalt legemiddelselskap med mer enn 100 000 ansatte i over 100 land, og med hovedkontor i Paris. I Norge jobber rundt 80 ansatte på Lysaker i Oslo, og Britt Moe Flatla og Per Harald Aabakken leder hver sin enhet; Sanofi Genzyme og Sanofi Pasteur. Selskapet er nemlig organisert i fire enheter;

  • Sanofi Genzyme, som utvikler innovative behandlinger innen sjeldne sykdommer, sjeldne blodsykdommer, multippel sklerose (MS), kreft og immunologi.
  • Sanofi Pasteur, som utvikler og produserer vaksiner blant annet mot sykdommer som influensa, hjernehinnebetennelse, endemiske sykdommer, samt reisevaksiner.
  • Sanofi Primary Care, som utvikler medisiner mot diabetes og hjerte- og karsykdommer.
  • Sanofi Consumer Healthcare, som har reseptfrie medisiner mot hoste, allergi, fordøyelsesplager, smerter og ernæring.
- Samarbeidet mellom Sanofi og GSK bringer to av verdens største vaksineselskaper sammen, sier Christian Probst, administrerende direktør i GSK Norge.
– Jeg er stolt over at Sanofi Pasteur er med i dette kappløpet. Vi støtter blant annet vaksinekoalisjonen CEPI, både økonomisk og med faglige og vitenskapelige ressurser, og vi har nylig inngått et veldig spennende samarbeid med legemiddelselskapet GSK, sier Per Harald Aabakken Foto: LMI
Powered by Labrador CMS