Legemidler og biotek,   Coronaviruset

Personer med høyt blodtrykk og diabetes er mer utsatt for å bli alvorlig syke av Covid-19. Studier tyder på at den økte sårbarheten hos personer med høyt blodtrykk og diabetes har andre årsaker enn bruk av spesifikke typer blodtrykksmedisiner.

Norges fremste leger: - Ingen grunn til å endre forskrivningspraksis eller bruk av blodtrykksmedisiner under coronapandemien

Det er ikke sikre holdepunkter for at bruk av ACE-hemmere og AII-reseptorblokkere innebærer økt risiko for et alvorlig sykdomsforløp ved Covid-19. Det er derfor ingen grunn til å endre forskrivningspraksis av disse legemidlene under coronapandemien.

Publisert

Det skriver seks av Norges fremste sykehusleger i en artikkel som nå er publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening.

I følge LHL står 7-800 000 nordmenn på blodtrykkssenkende behandling i dag. Omtrent 50 prosent av alle nordmenn over 60 år har høyt blodtrykk - og antallet stiger med alderen.

- Fortsett med medisinen

- Mange av mine pasienter spør meg om de skal slutte å ta blodtrykksmedisinen de står på. Mitt sterke råd - som er svært godt medisinsk dokumentert - er at de skal fortsette å ta blodtrykksmedisinen, sier en av artikkelforfatterne, professor Dan Atar til HealthTalk .

Personer med høyt blodtrykk og diabetes er mer utsatt for å bli alvorlig syke av Covid-19. Det vært stilt spørsmål om dette har sammenheng med bruk av legemidler mot høyt blodtrykk, hjertesvikt som ACE-hemmere og AII-reseptorblokkere (også kjent som ARB-hemmere).

ACE-hemmere og AII-reseptorblokkere er blant de mest brukte legemidlene og brukes av rundt 14 prosent av befolkningen i Norden.

Infiserer sunne celler

- Enzymet ACE2 gjør det mulig for coronaviruset å infisere sunne celler, og økt ekspresjon av ACE2 i blodet kan fasilitere infeksjon med Covid-19. Ettersom ACE-hemmere og AII-reseptorblokkere øker ekspresjonen av ACE2 har noen anbefalt å utvise forsiktighet ved bruk av disse medikamentene, sier Dan Atar.

Dan Atar og medforfatterne er klare i sin råd: - Det er ingen grunn til å endre forskrivningspraksis eller bruk av ACE-hemmere og AII-reseptorblokkere under coronapandemien.

Tre sentrale studier

De trekker frem tre studier som gir viktig kunnskap om Covid-19 og bruk av antihypertensiver, og som tyder på at den økte sårbarheten hos personer med hypertensjon og diabetes mellitus har andre årsaker enn bruk av spesifikke typer antihypertensiver.

Den første studien er en populasjonsbasert kasus–kontroll-studie fra Lombardia i Italia der 6 272 pasienter med Covid-19 sammenlignet med 30 759 kontrollpersoner. - Selv om det var en høyere andel som fikk behandling med antihypertensiver (inkludert ACE-hemmere og AII-reseptorblokkere) i Covid-19-gruppen enn i kontrollgruppen, var det ingen assosiasjon mellom bruk av disse medikamentene og Covid-19. Analyser av subgruppen med alvorlig eller dødelig Covid-19 viste heller ingen assosiasjon til bruk av ACE-hemmere eller AII-reseptorblokkere, sier Atar.

Den andre studien analyserte kliniske data fra til sammen 169 sykehus i Asia, Europa og Nord-Amerika og 8 910 pasienter med Covid-19. 515 (5,8 %) døde i løpet av sykehusoppholdet. - Faktorer assosiert med død var alder over 65 år, coronarsykdom, hjertesvikt, arytmier, kols og røyking. Verken bruk av ACE-hemmere eller AII-reseptorblokkere var assosiert med død, sier Dan Atar.

Den tredje studien er en observasjonsstudie med gjennomgang av journaler fra 12 594 pasienter som var testet for Covid-19 i New York. Heller ikke denne viste noen sammenheng mellom testresultat og bruk av antihypertensiver.

Viktige medisiner for mange

- Disse tre studiene tyder på at den økte sårbarheten hos personer med hypertensjon og diabetes har andre årsaker enn bruk av spesifikke typer antihypertensiver. Det er altså per i dag ingen sikre holdepunkter for at bruk av ACE-hemmere og AII-reseptorblokkere innebærer økt risiko for et alvorlig sykdomsforløp ved Covid-19. Resultatene fra de tre studiene støtter opp om rådene som er gitt av den europeiske kardiologiforeningen. Det er ingen grunn til å endre forskrivningspraksis eller bruk av ACE-hemmere og AII-reseptorblokkere under coronapandemien, sier Dan Atar.

- ACE-hemmere og AII-reseptorblokkere er viktige medisiner for mange pasienter med høyt blodtrykk og hjertesvikt, og det er et viktig funn at de mange pasientene som tar slike medisiner ikke har en høyere risiko for å bli alvorlig syke av Covid-19, sier han.

Coronafrykt: Mange av mine pasienter spør meg om de skal slutte å ta blodtrykksmedisinen de står på. Mitt råd - som er svært godt medisinsk dokumentert - er at de skal fortsette å ta blodtrykksmedisinen, sier en av artikkelforfatterne, professor Dan Atar.

Dette er forfatterne

Anne Hege Aamodt er spesialist i nevrologi og overlege ved Nevrologisk avdeling, Oslo universitetssykehus. Hun er leder i Norsk nevrologisk forening.

Marte H. Bjørk er overlege ved Nevrologisk avdeling, Haukeland universitetssjukehus, og førsteamanuensis ved Klinisk institutt 1, Universitetet i Bergen.

Erling A. Tronvik er overlege ved Avdeling for nevrologi og klinisk nevrofysiologi, St. Olavs hospital, og professor ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap, NTNU.

Eirik Alnes Buanes er overlege ved intensivavdelingen, Haukeland universitetssjukehus, og leder av Norsk intensiv- og pandemiregister.

Lars Jacob Stovner er leder for Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine ved Avdeling for nevrologi og klinisk nevrofysiologi, St. Olavs hospital, og professor ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap, NTNU.

Dan Atar er spesialist i kardiologi og i indremedisin, overlege ved Hjertemedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus, forskningssjef ved Medisinsk klinikk, Oslo universitetssykehus, og professor ved Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo.

Dette er ACE-hemmere og AII-reseptorblokkere

Eksempler på ACE-hemmere: Enalapril (Enalapril, Renitec®), kaptopril (Captopril), lisinopril (Lisinopril, Zestril), perindopril (Perindopril), ramipril (Ramipril, Triatec), zofenopril (Zofenil).

Eksempler på AII-reseptorblokkere er: Eprosartan (Teveten), irbesartan (Aprovel, Ifirmasta, Irbesartan), kandesartan (Atacand, Candesartan, Kandesartan) losartan (Cozaar, Losartan), olmesartan (Benetor, Olmesartan, Olmetec), telmisartan (Micardis, Telmisartan), valsartan (Diovan, Valsartan).

Powered by Labrador CMS