Coronaviruset

Anbefaler munnbind på fulle busser og tog i Oslo og i Indre Østfold. Legeforeningen: Prisene må ned

Regjeringen anbefaler at folk i Oslo og Indre Østfold-regionen bruker munnbind i kollektivtrafikken når det er fullt og umulig å holde én meters avstand. Legeforeningen støtter anbefalingen om bruk av munnbind, men er kritiske til de stive prisene på medisinske munnbind.

Publisert

Både engangsmunnbind og tøymunnbind kan brukes, opplyser Helsedepartementet.

Helseminister Bent Høie understreker at munnbind ikke erstatter regelen om en meters avstand.

– Den beskyttende effekten av munnbind er anslått til å være 40 prosent, mens det å holde minst én meter avstand er anslått å redusere risikoen for smitte med 80 prosent. Meteren er altså viktigere enn munnbindet, sier han.

– Vi støtter myndighetenes anbefaling om bruk av munnbind i enkelte situasjoner for å minske smittespredning av coronaviruset, sier Legeforeningens president Marit Hermansen.

Bruk av munnbind er en solidaritetshandling, ifølge Høie.

– Mange tror man bruker munnbind for å beskytte seg selv mot smitte, men man beskytter først og fremst andre mot smitte hvis man har viruset uten å vite det. Det kommer kampanjer som informerer om riktig bruk, sier han.

Barn som går på barnetrinnet (1. – 7. klasse) og de som er yngre enn dette, anbefales ikke å bruke munnbind. Barn under to år skal ikke bruke munnbind i det hele tatt.

Anbefalingen gjelder fra mandag 17. august og i to uker framover.

Dette gjelder reiser innad i Oslo kommune og til og fra kommunen. Det gjelder også i bo- og arbeidsmarkedsregionen Indre Østfold, som består av Indre Østfold kommune, Rakkestad kommune, Skiptvet kommune og Marker kommune.

Legeforeningen: Prisen på munnbind må ned

– Det er dokumentert at medisinske munnbind har beskyttende effekt mot spredning av luftveisinfeksjoner, men resultatene varierer. God beskyttelse er viktig i en situasjon der smittetallene øker, påpeker Hermansen.

Hun understreker at bruk av munnbind ikke erstatter andre smitteforebyggende råd om hånd- og hostehygiene, å holde seg hjemme ved luftveissymptomer og å opprettholde avstand til andre på minst én meter.

– Vi må fortsatt være forsiktige. Ny forskning viser at det å holde minst én meters avstand kan redusere risikoen for smitte med 80 prosent, mens riktig bruk av medisinsk munnbind reduserer risikoen med 40 prosent. Å holde avstand er derfor fortsatt det viktigste smitteverntiltaket vi har, presiserer Hermansen.

Legeforeningen reagerer i likhet med mange andre på de stive prisene på medisinske munnbind den siste tiden.

– Prisene må ned. Det høye prisnivået hindrer tilgang og forsterker ulikheten i helse. Munnbind må være tilgjengelig for alle. Myndighetene bør derfor følge nøye med på dette, avslutter Marit Hermansen.

Fakta om nye anbefalinger om munnbind i Oslo og Indre Østfold

Helsedirektoratet anbefaler at det fra og med mandag 17. august benyttes munnbind i rushtiden på kollektivreiser i, til og fra Oslo kommune samt i Indre Østfold bo- og arbeidsmarkedsregion. Anbefalingen vil gjelde i 14 dager.

* Anbefalingen gjelder situasjoner der den reisende ikke kan opprettholde minst én meters avstand til andre passasjerer.

* Barn under ungdomsskolealder anbefales ikke å bruke munnbind.

* Munnbind bør være kirurgiske munnbind eller tøymunnbind som tilfredsstiller kravene til Standard Norge for munnbind til bruk i det offentlige rom.

* Munnbind anbefales for personer som er smittet eller har symptomer på covid-19 og må bryte sin selvisolasjon for å transporteres til og fra helseinstitusjon eller teststasjon.

* Munnbind anbefales ved reiser fra flyplasser til hjemmet etter reiser som medfører karanteneplikt.

* Munnbind anbefales for pårørende som ikke kan holde minst en meter avstand til en person med mistenkt eller bekreftet covid-19-sykdom ved behov for pleie eller omsorg.

* Munnbind anbefales i jobbsammenheng der nær kontakt ansikt til ansikt ikke kan unngås

Powered by Labrador CMS