Legemidler og biotek, Coronaviruset
Viktig studie: Gileads Covid-19-medisin har effekt på alvorlig syke pasienter
En stor klinisk studie med Gileads antivirale legemiddel Remdesivir som er gjennomført av amerikanske helsemyndigheter, viser at det eksperimentell legemidlet har effekt mot Covid-19, sykdommen som forårsakes av coronaviruset.
I en uttalelse sa National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIH), som gjennomfører studien at foreløpige data viser at pasienter som fikk Remdesivir ble raskere bedre enn pasienter som fikk placebo.
Studien, som involverte over 1000 pasienter, er en randomisert kontrollert studie, som er den medisinske gullstandarden fordi man har en gruppe pasienter som får testmedisinen og en annen som får placebo, og ingen av pasientene vet om de får testmedisinen eller ikke.
Dataene viser at Remdesivir er den første behandlingen som forbedrer resultatene hos pasienter som er smittet med coronaviruset som til nå har tatt livet av 220 000 mennesker over hele verden.
Ikke en"Knockout"
Studien viser at pasienter som fikk Remdesivir i gjennomsnitt ble restituert etter 11 dager mot 15 dager for de som fikk placebo, som er en reduksjon på på 31 prosent. Studien viste også at 8 prosent av pasientene som fikk Remdesivir døde mot 11,6 prosent av pasientene som fikk placebo. Dette resultatet var imidlertid ikke statistisk signifikant. Sagt på en annen måte: Remdesivir har effekt, og det er indikasjoner på at Remdesivir kan redde menneskeliv. Men legemidlet er ingen kur mot Covid-19.
Anthony Fauci, som er direktør i NIH, sa på en pressebriefing sammen med president Trump at dataene er et "meget viktig proof-of-concept," og at det er grunn til optimisme. Han sa imidlertid at en at resultatene ikke var en "knockout."
Samtidig oppnådde studien sitt primære endemål som var å redusere tiden det tok å bli frisk, hvilket ble forbedret med fire dager med Remdesivir i forhold til placebogruppen.
For tidlig å konkludere
Det er interessant at vi får positive resultater, men det er for tidlig å konkludere, sier professor ved Oslo universitetssykehus Pål Aukrust og administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen.
Administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen, som leder den globale WHO Solidarity-studien, og professor ved Oslo universitetssykehus Pål Aukrust, som leder den norske delen av studien, synes det er positivt at vi får lovende resultater, men understreker at det er for tidlig å konkludere med at vi nå har en behandling som virker mot koronaviruset.
- Resultatene som nå er lagt frem er gledelige, men vi må ikke glede oss for tidlig. Nå er det er viktig at vi forsetter arbeidet med å samle inn data og informasjon i minst like stor hastighet som tidligere, sier administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen. – Det testes nå ut en rekke medisiner i studier i hele verden. Samme dag som disse resultatene kom, viste en annen og mindre studie ingen effekt av Remdesivir. For å få sikker kunnskap må vi gjøre nok - eller store nok - studier, og det er bare slik vi kan si om medisin faktisk fungerer mot koronaviruset og om den eventuelt kan ha uventede bivirkninger, sier Røttingen.
Også professor Pål Aukrust synes det er positivt med resultatene fra den amerikanske studien, men fremhever at det er for tidlig å si at vi nå har funnet en behandling:
- Remdesivir er ett av legemidlene som vi nå tester mot koronaviruset på norske sykehus. For oss er det viktig å presisere at det ikke er slik at vi nå har funnet behandlingen mot koronaviruset. Vi ser noen spennende funn, men vi må fortsette å samle inn data, både på denne medisinen og de andre behandlingene vi undersøker, før vi kan konkludere med hvilken behandling som faktisk fungerer, sier Aukrust.
Foreløpige data
Dataene er foreløpige, og NIH vil publisere flere detaljer om kort tid. - Årsaken til at vi nå går ut med disse dataene er er at når man har tydelige bevis på at et legemiddel fungerer, har man en etisk plikt til å umiddelbart gi beskjed til personene i placebogruppen slik at de kan få tilgang til det, sa Fauci. - Selv om en forbedring på 31 prosent ikke virker som en knockout på 100 prosent, er det et veldig viktig konseptuelt bevis, for det som nå er bevist er at et legemiddel kan blokkere dette viruset, sa han.