Legemidler og biotek,   Coronaviruset

To pasientstudier i USA tester nå om blodtrykkslegemidlet Cozaar har effekt på sykdommen. Cozaar er utviklet av MSD. Bildet: En lege tester en person for koronaviruset utenfor legevakten i Asker og Bærum.

Billig hjertemedisin testes i kappløpet for å finne en behandling for coronaviruset

Amerikanske forskere tester nå om det billige generiske legemidlet Cozaar (losartan) har effekt på pasienter med covid-19. Den ene Cozaar-studien skal teste om medisinen mot høyt blodtrykk reduserer risikoen for organsvikt for COVID-19 pasienter som er innlagt på sykehus. Den andre ser på om legemidlet kan redusere behovet for sykehusinnleggelser.

Publisert

Det finnes ingen vaksiner eller etablerte legemiddelbehandling for den svært smittsomme covid-19 luftveissykdommen. Legene har derfor få og lite effektive virkemidler å sette inn i behandlingen av pasientene. De fleste som er smittet med det nye coronaviruset, utvikler bare milde influensalignende symptomer, men rundt 20 prosent kan få en mer alvorlig sykdom som kan føre til lungebetennelse som krever sykehusinnleggelse.

Store forventninger til ebolamedisin

Nå pågår det pasientstudier på en rekke sykehus - deriblant på Oslo Universitetssykehus og Haukeland Universitetssykehus - der man prøver å finne ut om eksisterende legemidler har effekt på covid 19.

Legemidlet som det knytter seg størst forventninger til er ebolamedisinen Remdesivir. Dette er et eksperimentelt antiviralt medikament, som gis til innlagte pasienter via intravenøs infusjon over flere dager. The New England Journal of Medicine beskrev tidligere denne måneden hvordan medikamentet ble brukt på den første pasienten som ble smittet av det nye coronaviruset i USA.

Leddgiktlegmidler testes ut

Eksisterende anti-inflammatoriske medisiner, som Regenerons Kevzara og Roche RoActemra, er blitt brukt til å behandle lungebetennelse forårsaket av COVID-19. Roche skal nå teste leddgiktlegemidlet RoActemra på 330 sykehusinnlagte pasienter med COVID-19 lungebetennelse. Studien starter i begynnelsen av april. - Det er for tidlig å si om norske pasienter vil bli inkludert i studien, sier medisinsk direktør i Roche Norge, doktor Karsten Bruins Slot.

To Cozaar-studier

To pasientstudier på University of Minnesota i USA tester nå om det generiske blodtrykkslegemidlet Cozaar har effekt på sykdommen. Det er det amerikanske legemiddelfirmaet Merck (selskapet heter MSD i Norge) som opprinnelig utviklet legemidlet. Patenttiden har utløpt for Cozaar slik at andre legemiddelfirmaer kan produserer kopipreparater som konkurrerer med hverandre. Det betyr at prisen for slike generiske legemidler blir svært lav. Dersom det skulle vise seg at Cozaar har effekt på covid-19 vil behandlingskostnaden derfor bli svært lav.

Den ene Cozaar-studien skal teste om medisinen mot høyt blodtrykk (hypertensjon) reduserer risikoen for organsvikt for COVID-19 pasienter som er innlagt på sykehus. Den andre ser på om legemidlet kan redusere behovet for sykehusinnleggelser.

Cozaar brukes av pasienter med høyt blodtrykk som er en risikofaktor for utvikling av hjerteinfarkt, hjerneslag og nyresykdom. Et betydelig antall nordmenn bruker blodtrykkssenkende medisiner. Forskere tror at Cozaar kan blokkere et enzym som brukes av coronaviruset til å binde seg til celler.

Det er også en rekke andre legemiddelselskaper som har startet med å utvikle helt nye legemidler mot covid-19. Legemiddelselskaper som Regeneron Pharmaceuticals, Eli Lilly og Takeda har begynt å utvikle kandidater til coronavirusbehandling, men de har ennå ikke startet å teste ut medisinene på mennesker.

Malariamedisin testes

Plaquenil (hydroksyklorokin), som er utviklet av legemiddelfirmaet Sanofi er et annet lovende legemiddel mot covid-19. Det brukes i dag i behandling av kroniske sykdommer som revmatisme og Sjøgrens sykdom. Legemidlet brukes også som forebyggende behandling mot malaria. De siste dagene har mange hamstret immunmodulatoren Plaquenil, slik at Legemiddelverket måtte innføre rasjonering.

I tillegg til å ha en direkte antiviral effekt, undertrykker hydroksyklorokin produksjonen og frigjøringen av proteiner som er involvert i inflammatoriske komplikasjoner av flere virussykdommer.

Plaquenil testes i USA, Kina, Australia, Frankrike og Spania.

Et fransk team sa tirsdag at de første resultatene fra en 24-pasienter-studie med Plaquenil viste at 25% av pasientene som fikk legemidlet fremdeles hadde coronavirus etter seks dager, sammenlignet med 90% av pasientene som fikk placebo.

Amerikanske forskere tester nå i to studier om det billige generiske legemidlet Cozaar (losartan) har effekt på pasienter med covid-19.
Powered by Labrador CMS