Legemidler og biotek, Coronaviruset
Covid-19 pasienter blir raskt bedre med ebolamedisinen Remdesivir. Testes nå i Norge
Foreløpige data fra en kliniske studie viser at alvorlig syke Covid 19-pasienter som behandles med Gilead Sciences sin antivirale medisin Remdesivir ble raskt bedre. Pasientene som ble behandlet på Universitetssykehuset i Chicago opplevde en rask forbedring av symptomer som feber og luftveissymptomer og kunne utskrives fra sykehuset på under en uke. Nå testes Remdesivir også i Norge.
Remdesivir var en av de første medisinene som i laboratorietester ble identifisert å kunne ha effekt på SARS-CoV-2, det nye coronaviruset som forårsaker Covid-19. En hel verden har ventet på resultater fra Gileads kliniske studier. Dersom de kliniske studiene viser seg å være positive - det vil si at legemidlet er både sikkert og effektivt - er det ventet at de amerikanske og europeiske legemiddelmyndighetene raskt vil godkjenne det.
Remdesivir er en av medisinene som nå testes på mange sykehus i verden, i samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO). I Chicago deltok 125 pasienter i studien. 113 av dem var alvorlig syke av coronaviruset. Pasientene fikk daglig infusjon med Remdesivir og de fleste kunne skrives ut innen en uke og kun to døde. Det skriver det medisinske nyhetsnettstedet Statnews.
– Den beste nyheten er at de fleste av våre pasienter allerede har blitt skrevet ut. Vi har bare mistet to pasienter, opplyser spesialist på smittsomme sykdommer ved universitetssykehuset i Chicago, Kathleen Mullane.
Må vente på endelige resultater
Resultatene som nå er offentliggjort gir bare et øyeblikksbilde av effekten av Remdesivir. Tilsvarende studier gjennomføres nå parallelt på en rekke andre sykehus, og det er for tidlig å konkludere om Remdesivir virkelig er så effektivt som Chicago-studien indikerer.
I forrige uke omtalte HealthTalken annen Redesivir-studie der mer enn to tredjedeler av alvorlig syke Covid-19 pasienter ble bedre etter at de ble behandlet med Remdesivir, Studien er publisert i New England Journal of Medicine.
Anekdotisk i vitenskapelig forstand
Gilead gjennomfører to omfattende studier (behandlingsarmer) med Redesivir. Den ene studien behandler alvorlig syke Covid-19 pasienter og omfatter 2,400 pasienter fra 152 ulike kliniske testsentre fra hele verden. Gileads studie av moderat syke Covid-19 pasienter inkluderer 1,600 pasienter fra 169 ulike sentre fra hele verden. Studiene analyserer effekten av en 5 og 10 dagers behandlingsperiode med Remdesivir. Det primære endemålet å gjennomføre et statistisk sammenligning av pasientenes symptomforbedring der man bruker en syvpunkts-skala hvor død og utskrivning fra sykehuset er ytterpunktene på skalaen.
Siden studien ikke inkluderer sammenligning med en kontrollgruppe, slik det gjøres i en randomisert klinisk studie, blir tolkningen av resultatene mer krevende.
Selv om resultatene fra Chicago-studien er svært oppløftende og overbevisende er det viktig å understreke at alle studiene må inkluderes før man kan trekke endelige og sikre konklusjoner om Remdesivirs effekt og sikkerhet. Frem til da er Chicago-studien å oppfatte som anekdotisk i vitenskapelig forstand.
Testes også i Norge
Også sykehus i Norge er med på å teste ut medisinen. Totalt åtte personer med Covid-19 har fått Remdesivir gjennom studien her i landet.
– Vi har ikke oppdaget uheldige bivirkninger så langt. Men den første pasienten ble inkludert i Remdesivir studiearmen for bare to uker siden, så det er for tidlig å si noe om effekten av Remdesivir på norske pasienter, sier Anne Ma Dyrhol Riise, seksjonsoverlege Infeksjonsmedisink avdeling, OUS, Ullevål i en e-post til NRK.
Hvordan virker Remdesivir?
Remdesivir er i følge WHO den mest lovende legemiddel-kandidaten for å behandle covid-19. Dette baserer seg på legemidlets brede antivirale spekter og eksisterende data basert på studier av mennesker og dyr. Medisinen ble opprinnelig utviklet for å behandle ebola og ble studert på pasienter i Øst-Kongo.
Remdesivir er et bredspektret antiviralt legemiddel som er designet for å bremse infeksjonen av sunne celler ved å blokkere viral replikasjon - at viruset gjør kopier av seg selv. Det skjer ved at Remdesivir hindrer virusets evne til å bruke kroppens celler til å reprodusere seg. Kort fortalt: Når et invaderende viruset prøver å dele seg, kommer Remdesivir i veien og stopper prosessen.
Siden Remdesivir allerede har vært testet på pasienter med Ebola, der legemidlet ble dokumentert som sikkert i bruk men uten effekt kunne forskerne raskt gå i gang med å å analysere legemidlets effekt på Covid-19.
Gilead øker produksjonen
Dersom de pågående studiene konkluderer med at Remdesivir har god effekt og akseptabel sikkerhet, vil det garantert medføre en voldsom etterspørsel etter legemidlet. Et sentralt spørsmål vil være om det er mulig å produsere nok av det. Gilead har jobbet for å forbedre forsyningen av medisinene som er vanskelig å produsere. Gilead sa tidligere denne måneden at de innen oktober håper å kunne produsere nok til å behandle 500 000 pasienter, og over 1 million innen utgangen av året. Produksjonstiden er også blitt redusert fra ett år til seks måneder.