Coronaviruset

Svenske sykehus stopper bruken av malariamedisinen Plaquenil (klorokin). I Norge testes den på 22 sykehus.

Svenske sykehus stopper bruk av malariamedisin mot corona

Coronasmittede pasienter i Sverige har fått alvorlige bivirkninger etter å ha fått malariamedisinen klorokin.

Publisert

Flere svenske sykehus stopper nå bruken av malariamidlet klorokin (hydroksyklorokin) til behandling av coronasmittede pasienter.

Det skjer efter at noen pasienter har fått alvorlige bivirkninger, skriver Göteborgs-Posten.

- Vi kan ikke utelukke at behandlingen gjør mer skade enn gavn, sier professor og overlege Magnus Gisslén på infeksjonsmedisinsk avdeling på Sahlgrenska Universitetssykehus i Gøteborg til Göteborgs-Posten.

Kjent malariamedisin

Tidligere har en mindre fransk studie vist positive resultater når legemidlet ble brukt på pasienter smittet med coronavirus. Det har siden ført til at flere land rundt om i verden - deriblant Norge - har vist interesse for at ta midlet i bruk mot corona.

Et av landene er Sverige der svenske leger også er begynt at teste midlet på pasienter, selv om klorokin ikke er godkjent til behandling av coronavirus.

- Vi gjorde som alle andre og ga klorokin til pasientene i starten.

- Der var teststudier som viste at det hadde en effekt på coronavirus, og det var samtidig et middel vi kjente fra behandlingen av malaria, sier Magnus Gisslén.

I Norge skal 22 sykehus og opp til 1000 pasienter delta i en stor studie av klorokin. Alle pasientene som deltar i studien vil samtidig få tradisjonell behandling. En tredjedel av pasientene vil få malariamedisinen Plaquenil (hydroksyklorokin) og en tredjedel vil få ebolamedisinen Remdesivir. Mens Plaquenil gis i form av en pille, gis Remdesivir som infusjon over flere dager. Målet med studien er å så raskt som mulig avklare om og eventuelt hvilket medikament som sikkert kan forebygge død eller mildne sykdomsforløpet.

Deltakerne i studien vil være pasienter som allerede er innlagt på sykehus med covid-19. Det vil si at de kan være til dels svært syke.

Les også: 22 norske sykehus skal delta i en internasjonal studie av en malariamedisin og en ebolamedisin som de håper har effekt på covid-19. Opptil 1000 norske pasienter kan bli med på utprøvingen.

Frykter hjerteproblemer

Siden har han og resten av sykehuset slått kontra. I siste uke ble all behandling med klorokin stoppet på sykehuset fordi det var bekymringer for om det kunne føre til akutte hjerteproblemer hos coronasmittede pasienter.

Også på Södersjukhuset i Stockholm har man stoppet å gi klorokin til pasienter med coronavirus, skriver Göteborgs-Posten

Noen steder fortsetter svenske sykehus imidlertid å bruke klorokin.

Det skjer blant annet på Karolinska Universitetssykehus i Stockholm. Klorokin gis fortsatt til de mest rammede pasientene, men bruken av det er kraftig redusert, opplyser en seksjonsleder på sykehuset til Expressen.

Powered by Labrador CMS