Coronaviruset
Remdesivir feilet i klinisk studie - viste ingen effekt mot coronaviruset
Nye data om Gileads Remdesivir som ble publisert ved et uhell, viser ingen effekt for coronaviruspasienter. Men selskapet har fremdeles troen.
Det antivirale legemidlet Remdesivir fra Gilead Sciences klarte ikke å gjøre pasientene med Covid-19 raskere friske eller å forhindre dem i å dø, ifølge resultater fra en klinisk studie utført i Kina. Gilead sier imidlertid at dataene antyder en "potensiell fordel."
En oppsummering av studieresultatene ble utilsiktet lagt ut på nettstedet til Verdens helseorganisasjon (WHO), men deretter fjernet.
Dette gjorde at Gilead raser på Wall Street etter at aksjen har steget kraftig på troen at Remdesivir har effekt på pasienter med Covid-19. Som HealthTalk har skrevet varslet Gilead Sciences i forrige uke at det hadde kommetlovende tester av Remdesivir.
Den kinesiske studien ble gjort på pasienter som var alvorlig syke med Covid-19. 158 pasienter ble trukket ut til å få Remdesivir, mens 79 andre fikk en placebo i stedet. Det var ingen forskjell på hvor raskt pasientene ble friske. Nesten 14 prosent av dem som fikk Remdesivir døde, mens nesten 13 prosent av dem som ikke fikk behandlingen døde.
– I studien av sykehus-innlagte pasienter med alvorlig Covid-19, som ble avbrutt før tiden, var Remdesivir ikke knyttet til noen kliniske eller virologiske fordeler, sto det i rapporten på WHOs nettside.
Videre står det at «bruken av Remdesivir ble stoppet før tiden for 18 (11.6 prosent) av pasientene på grunn av bivirkninger, sammenlignet med 4 pasienter (5.1 prosent) i kontrollgruppen».
-Ufullstedige data
Gileads talsperson Amy Flood sier at selskapet mener at rapporten som ble publisert på WHOs hjemmesider inneholdt ufullstendige data av studien. Fordi studien ble stoppet tidlig som følge av at den hadde for få pasienter, gir den ikke grunnlag for å trekke statistisk meningsfulle konklusjoner, sier hun. Hun legger imidlertid til at trender i dataene antyder en potensiell fordel for Remdesivir, spesielt blant pasienter som ble behandlet tidlig i sykdommen.
Studien ble avsluttet for tidlig, noe som kan ha påvirket resultatene. Dataene har ikke blitt gjennomgått av uavhengige forskere som er normalt før studier publiseres.
Det gjennomføres mange studier for å teste Remdesivir - også i Norge - og den kinesiske studien vil ikke være det siste ordet. Snart ventes resultater fra en Gilead-drevet studie med alvorlige Covid-19 pasienter. Men resultatene fra denne studien kan bli krevende å tolke fordi legemidlet ikke sammenlignes med pasienter som bare mottar standardbehandling
Forrige uke ble det lagt frem Oppløftende pasientdata i en av Gilead-studiene som er utført ved universitetet i Chicago. Den viser at Covid-19 pasienter blir raskt bedre med Remdesivir. Men i motsetning til dataene fra denne studien, er den kinesiske studien en randomisert kontrollert studie, som er den medisinske gullstandarden.
For tidlig å avfeie Remdesivir
Jens Lundgren, professor i infeksjonssykdommer ved Rigshospitalet i København, mener det ikke er grunnlag for å vurdere legemiddelets effekt før en stor studie er klar. Han er prosjektleder for et dansk forskningsprosjekt om medisinen, som er en del av en stor internasjonal studie som kartlegger innvirkningen det kan ha på coronaviruset.
– Det er det største studiet på globalt plan på dette legemiddelet. Studiet har styrke til å avklare om det virker på pasienter som er innlagt med moderat til alvorlig Covid-19, sier han.