Legemidler og biotek
– Dette er en veldig viktig dag for Norge, og jeg er glad for at vi nå har fått vaksinen, sier Camilla Stoltenberg
Foto: NTB
Coronavaksinen er i Norge: – En veldig viktig dag
De første coronavaksinene kom til Norge lørdag. 9.750 doser av vaksinen, utviklet av Pfizer og BioNTtech, skal fordeles på sju østlandskommuner. Totalt skal i underkant av 35.000 doser komme til Norge før nyttår. Deretter vil det bli en ukentlige leveranser på cirka 40.000 doser.
Leveransen kom til Ullevål sykehus i dag morges. Den neste leveransen til Norge kommer 28. desember.
Annonse kun for helsepersonell
Pfizer-vaksinen fikk grønt lys fra EUs legemiddelbyrå EMA mandag og er dermed også godkjent for bruk i Norge. De første leveransene ble sendt ut fra fabrikken i Belgia julaften.
– Dette er en veldig viktig dag for Norge, og jeg er glad for at vi nå har fått vaksinen, sa Camilla Stoltenberg til NTB lørdag morgen.
– Det betyr at vi vet at dette er begynnelsen på veien ut, men det betyr også at det er en enormt stor arbeidsøkt vi har foran oss sammen med alt helsepersonell i hele landet, alle som skal motta vaksinen og alle på sykehus, fremhevet FHI-direktøren.
Annonse kun for helsepersonell
Totalt skal i underkant av 35.000 doser komme til Norge før nyttår. Deretter vil det bli en ukentlige leveranser på cirka 40.000 doser.
– Det har vært en lang prosess. Det har ikke vært bekymringer, men mange detaljer på plass før vi kan stå her i dag og ta imot de første vaksinebussene, sa daglig leder Sissel Andresen i Pfizer.
Østlandskommuner
Annonse kun for helsepersonell
Det er østlandskommunene Oslo, Ringsaker, Hamar, Stange, Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler som får vaksinedoser fra den aller første leveransen.
Til Fredriksstad Blad opplyste Hvaler-ordfører Mona Vauger (Ap) før jul at vaksinasjonen starter på Dypedalsåsen sykehjem søndag, altså tredje juledag.
I Oslo er fem sykehjem valgt ut til coronavaksinering fra 28. desember og ut desember. Trolig settes de første dosene mandag.
Både leveransen som kommer 28. desember og de øvrige leveransene vil distribueres jevnt etter folketall til ulike lagringssteder i regi av helseforetakene over hele landet.
Annonse kun for helsepersonell
Alle landets kommune har fått tilbud om å få doser i uke 1, men kan også velge å vente en uke.
– Vi planlegger å starte opp videre vaksinering fra uke 1 for kommuner som er klare for det, og deretter vil vi levere til alle kommuner ukentlig for de aller fleste, sa overlege Are Stuwitz Berg ved Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse tirsdag.
Det er satt en prioriteringsrekkefølgen for hvem som får vaksine først.
Vaksinering blir gratis og frivillig for nordmenn. I utgangspunktet skal ikke barn vaksineres. Etter hvert som en større andel av befolkningen får vaksine, vil pandemien gradvis avta.
Annonse kun for helsepersonell
To doser
Fordi vaksinen gis i to doser med noen ukers mellomrom, sendes kun halvparten av vaksinene ut av gangen før den andre dosen sendes ut noen uker senere.
Vaksinen må tas i to doser med 21 dagers mellomrom for å gi full effekt. Undersøkelser fra Pfizer viser at effekten etter den første dosen er rundt 52 prosent. Når man har tatt den andre dosen, øker dette til 95 prosent.
– Det tar mellom én til to uker etter at den siste dosen er satt, før vaksinen oppnår effektivitetsraten på 95 prosent, sa Stuwitz Berg til TV 2 onsdag.
Minus 70 grader
Før nyttår skal over 1.000 kjølebokser, som skal brukes til å transportere vaksiner, sendes til landets kommuner. Kjøleboksene kommer i tillegg til kjøleskapene kommunene allerede har til oppbevaring av legemidler og skal bidra til å gjøre det enklere å transportere og oppbevare vaksiner.
Annonse kun for helsepersonell
I første omgang blir det sendt ut noen få kjølebokser til kommunene som får de første vaksinene i romjula.
Vaksinen fra Pfizer og Biontech må oppbevares ved minus 70 grader ved langtidslagring og transport. Når den er tint opp, kan den stå i kjøleskapstemperatur i inntil fem døgn.
Fakta om Pfizers og BioNTech vaksine
* Koronavaksinen som er utviklet av Pfizer og BioNTech, gir beskyttelse mot covid-19 i 94 prosent av tilfellene.
* Vaksinen, som heter BNT162b2, tas i to doser med tre ukers mellomrom. Gir full effekt én uke etter andre dose er tatt.
* EU betaler 15,50 euro (omtrent 163 kroner) per dose, ifølge et lekket dokument.
* Er en såkalt mRNA-vaksine.
* Må lagres ved minus 70 grader. Er kun holdbar i fem døgn i kjøleskap.
* Ble først testet på 43.000 personer i en såkalt fase 3-studie.
* Ingen alvorlige bivirkninger er foreløpig registrert. Det er imidlertid meldt om noen få allergiske reaksjoner i USA, men det er ikke uvanlig at vaksiner gir visse bivirkninger.
* Godkjent og tatt i bruk i USA, Canada og Storbritannia, hvor hundretusenvis allerede har fått vaksinen.
* Pfizer-vaksinen fikk grønt lys fra EUs legemiddeltilsyn EMA mandag 21. desember.
* Norge er sikret tilgang gjennom det europeiske samarbeidet. Lørdag ankom den første leveransen.
(Kilder: Legemiddelverket, NTB, BBC, AFP, AP, Reuters)
Hvem får vaksinen først?
I begynnelsen vil det ikke være nok coronavaksine til alle i de anbefalte gruppene, så den må først gis til dem som trenger den mest. Dette er prioriteringsrekkefølgen:
- Beboere i sykehjem
- Alder 85 år og eldre
- Alder 75–84 år
- Alder 65–74 år OG personer mellom 18 og 64 år med disse sykdommene/tilstandene:
- Organtransplantasjon
- Immunsvikt
- Hematologisk kreftsykdom siste fem år
- Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)
- Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon
- Kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon
5. Alder 55–64 år med disse sykdommene/tilstandene:
- Kronisk leversykdom eller betydelig nedsatt leverfunksjon
- Immundempende behandling ved autoimmune sykdommer
- Diabetes
- Kronisk lungesykdom
- Fedme med kroppsmasseindeks (KMI) på ≥ 35 kg/m2 eller høyere
- Demens
- Kroniske hjerte- og karsykdommer (med unntak av høyt blodtrykk)
- Hjerneslag
- Annen alvorlig og/eller kronisk sykdom som ikke er nevnt i listen over kan også gi økt risiko for alvorlig sykdom og død av covid-19. Dette vurderes individuelt av lege.
6. Alder 45–54 år med de samme sykdommer/ tilstander som er listet opp i punkt 5
7. Alder 18–44 år med de samme sykdommer/ tilstander som er listet opp i punkt
8. Alder 55–64 år
9. Alder 45–54 år
* Du blir kontaktet av fastlege eller kommunen for vaksinasjon når det er din tur. Følg med på din kommunes nettside for detaljer.
Omsorgsboliger:
Personer som bor i omsorgsboliger, er en sammensatt gruppe, så disse prioriteres i henhold til alder og eventuell underliggende tilstand.
Helsepersonell:
For helsepersonell er det tydeliggjort hvilke grupper det kan være aktuelt å prioritere mellom hvis smitten øker. Det kan dreie seg om helsepersonell som selv har økt risiko for å bli smittet, og som av kapasitetshensyn må være tilgjengelige dersom smitten øker. Dette er ennå ikke avgjort.
Kilde: Folkehelseinstituttet
Fakta om vaksiner mot coronaviruset i Norge
* Norge får vaksiner mot covid-19 gjennom EUs fellesordning og har planlagt å kjøpe inn forskjellige typer, avhengig av hvilke som blir godkjent i EU og hvilken effekt de har på ulike befolkningsgrupper. Det er regjeringen som bestemmer hva som skal kjøpes, og Folkehelseinstituttet (FHI) som står for innkjøpet.
* En vaksine utviklet av Pfizer og Biontech ble godkjent av EUs legemiddeltilsyn EMA mandag 21. desember. De første dosene kom til Norge 26. desember.
* Før nyttår kommer 35.000 doser til Norge, mens det er ventet at 40.000 doser skal komme i ukentlig i ukene etter nyttår. Det er satt en prioriteringsrekkefølgen for hvem som får vaksine først.
* Vaksinering blir gratis og frivillig for nordmenn. I utgangspunktet skal ikke barn vaksineres. Etter hvert som en større andel av befolkningen får vaksine, vil pandemien gradvis avta.
* Det er kommunene og sykehusene som gjennomfører vaksineringen. De har allerede erfaring med massevaksinering fra de årlige influensavaksinene.
* I noen kommuner blir det fastlegene som gjennomfører vaksineringen, mens det i andre kan bli opprettet egne vaksinasjonslokaler.
(Kilder: FHI, NTB)