Coronaviruset
Skal forske på om tran kan forebygge coronaviruset - Inkluderer 70.000 deltakere i transtudie
Kan en vanlig dose tran redusere risikoen for coronasmitte? Det vil forskere ved Oslo universitetssykehus finne ut. De vil nå rekruttere 70.000 nordmenn til å delta i studien som er en av de største kliniske studiene i Norge noensinne.
Årsaken til at Transtudien nå igangsettes er funn som er gjort i den store Koronastudien som ble startet opp i vår.
– Vi ser tegn til at tranbrukere har redusert risiko for å bli smittet av coronavirus, og redusert risiko for et alvorlig sykdomsforløp dersom man skulle bli smittet, sier Arne Søraas, lege og forsker ved Avdeling for mikrobiologi ved Oslo universitetssykehus (OUS).
Det er virkestoffene i tran - omega 3 - som forskerne tror kan ha en effekt.
Forskerne ved Oslo universitetssykehus ser altså tegn til at tran kan redusere risikoen for coronasmitte, men er det fordi tran forebygger coronasykdom eller er det andre forhold hos tran-brukerne som gir dem redusert risiko? Det er disse hypotesene som verifiseres eller falsifiseres i den kliniske studien.
Her kan du melde deg på transtudien.
Over 70 000 deltakere skal nå rekrutteres til studien der halvparten får tran med sitronsmak og den andre halvparten får maisolje med sitronsmak (placebo) i vinter. På slutten av vinteren vil forskerne se om det er forskjell i forekomst av covid-19 mellom gruppene. Alle voksne yngre enn 75 år i Norge kan delta i Transtudien.
Dataene kan ikke si om dette skyldes noe med livsstilen til de som tar tran eller om det er tranen i seg selv.
– Jeg håper mange vil se på dette som en mulighet til å være med på den store dugnaden for å bekjempe korona. Resultatene kan gi oss verdifull innsikt i hvordan vi kan forebygge å bli smittet av corona og andre virussykdommer som sesonginfluensa og forkjølelse, sier Søraas.
I forskningsprosjektet vil det bli brukt Möller’s Tran. Studien er delfinansiert av Orkla som eier Möller’s. Orkla har ingen annen rolle i gjennomføringen av studien.
– Vi ble kontaktet av Oslo universitetssykehus, og så på dette om en mulighet til å bidra i kampen mot pandemien og samtidig få ny innsikt i de positive effektene ved å ta tran. Tran inneholder både vitamin D og omega-3 fettsyrer, sier Gunnhild Aarstad, som er leder for forskning, utvikling og innovasjon i Orkla Helse.