Ozempics (semaglutid) vekst på slankeområdet blir nå i stor grad spist opp av veksten til Wegovy (semaglutid), sier Farmastat-sjef Christian Gilhuss-Moe.Bilder i montasje: Novo Nordisk/HealthTalk/Getty Images
Diabetes- og slankemedisin dominerte salgstallene i juli
Diabetesmedisinen Ozempic fra Novo Nordisk var i juli det største legemidlet i Norge. Men legemidlets vekst som slankemedisin flater nå ut til fordel for den rene slankemedisinen Wegovy fra samme selskap, ifølge Farmastat-sjef Christan Gilhuus-Moe.
Farmastat kom nylig ut med sin «Først & Størst»-rapport for juli, og det er økningen i salget for spesifikke legemidler som tiltrekker seg mest oppmerksomhet.
Rapporten viser nemlig at diabetesmedisinen Ozempic (semaglutid), en såkalt GLP-1-analog fra det danske legemiddelselskapet Novo Nordisk, har gått opp fra femteplass til tredjeplass på listen over Norges ti mest solgte legemidler de 12 siste månedene. Ifølge oversikten var det også det legemidlet som hadde høyest omsetning av alle legemidler i juli.
Økt etterspørsel
Semaglutid er det aktive virkestoffet i Ozempic. Semaglutid hjelper kroppen til å redusere blodsukkernivået når det er for høyt. Medisinen fører imidlertid også til mindre appetitt og at studier har vist at Ozempic sammen med livsstilsendringer kan gi vektreduksjon. Dette har gjort at etterspørselen etter Ozempic har økt.
Annonse kun for helsepersonell
Leger som skriver ut legemidlet for vektnedgang gjør det utenfor indikasjon - såkalt «off label» - og får dermed et særskilt ansvar for å føle opp pasientene under behandlingen.
Ozempic solgte ifølge rapporten fra Farmastat for 83,3 millioner kroner målt i apotekenes innkjøpspris (maks AIP) i juli. Dette er 92,5 prosent økning fra samme tid i fjor. De siste 12 månedene har legemidlet omsatt for 803,5 millioner kroner. Det er en prosentvis økning på 101,4 prosent, altså over en dobling i forhold til samme periode i fjor.
Allikevel uttaler Christian Gilhuus-Moe, administrerende direktør i Farmastat, til HealthTalk at veksten for Ozempic i realiteten nå har flatet ut, og at at det er et annet legemiddel fra Novo Nordisk som har mest vind i seilene.
Annonse kun for helsepersonell
– Det interessante vi nå ser er at Wegovy – som også har semaglutid som det aktive virkestoffet – begynner å ta en del av den veksten som Ozempic har hatt på vektreduseringsområdet «off label». Vi antar at en del av veksten Ozempic har hatt skyldes bruken av det som vektreduserende legemiddel. Men den veksten blir nå i stor grad spist opp av veksten til Wegovy, sier Gilhuus-Moe, som understreker at dette kun er en antagelse.
Wegovy er i motsetning til Ozempic godkjent for behandling av fedme. I juli var legemidlet det femte mest omsatte i Norge til tross for at pasientene må betale for behandlingen fra egen lomme.
Kan bli topp 10-medisin
Gilhuus-Moe forteller at Wegovy solgte for 55 millioner kroner i juli. For juli er dette mye høyere enn flere av legemidlene på topp 10-listen til Farmastat, men fordi legemidlet har vært så kort tid på markedet, er det fortsatt ikke kommet inn på listen.
Annonse kun for helsepersonell
– Dersom veksten fortsetter for Wegovy, er det naturlig å tro at det vil komme inn på denne listen i løpet av året?
– Det er kjempegøy hvis jeg kunne sagt at det vil skje, men det kan jeg ikke. Det er mange faktorer som spiller inn. Men at det finnes et stort marked for vektreduksjon i Norge, det er helt klart. Hvordan markedet skrider fremover er vanskelig å forutse, men det er ikke utenkelig at Wegovy vil kunne komme seg inn på topp 10-listen, sier Farmastat-sjefen.
Vurderer innstramminger
Ozempic er kun godkjent som medisin for pasienter med diabetes type 2, men det er velkjent at ett av legemidlets bivirkninger er vekttap. Virkestoffet semaglutid er nemlig det samme som i Novo Nordisk nye slankemedisin Wegovy. Allerede før lanseringen av Wegovy var det kjent at mange brukte Ozempic såkalt «off label» som slankemedisin, til tross for at legemidlet ikke er godkjent for slik behandling.
Bruken av legemidlet har nå økt så mye at norske myndigheter nå vurderer å stramme inn reglene, og vurderer nå å fjerne forhåndsgodkjent refusjon for pasienter med diabetes type 2. Reglene tilsier at pasientene må ta medisinen i kombinasjon med minst ett annet legemiddel (metformin, sulfonylurea eller insulin)
Årsaken til innstrammingene skal være en gjennomgang fra Helsedirektoratet som viste at en tredel av blåreseptene på Ozempic ikke var skrevet ut i tråd med regelverket. Over 15 000 pasienter med diabetes type 2 fikk i 2022 legemidlet på blå resept uten å bruke ett av de andre nevnte legemidlene i tillegg.
Dersom forhåndsgodkjent refusjon blir fjernet, må legene i stedet søke Helfo om individuell stønad for pasienten. Helfo vil så vurdere fra tilfelle til tilfelle om de skal innvilge stønad. Det å søke om individuell stønad er også en mer tidkrevende prosess for behandlende lege.
Fokus på å møte etterpsørsel
Tor Frostelid, direktør for myndighetskontakt og kommunikasjon i Novo Nordisk Norge, skriver i en SMS til HealthTalk at de ikke har noen spesielle kommentarer til salgstallene, utover at selskapet har stort fokus på å møte etterspørselen.
– I flere markeder, inkludert Norge, er det midlertidige mangelsituasjoner på enkelte styrker, skriver han.
Annonse kun for helsepersonell
Han opplyser også at det ikke er noe nytt å melde når det gjelder blåresept-prosessen for Wegovy.