Legemidler og biotek

Derfor virker CAR-T bedre en tradisjonell immunterapi på myelomatosepasienter

Den tradisjonelle immunterapien - sjekkpunkthemmerne - baserer seg på at pasienten har et velfungerende immunforsvar. Det har ikke de med myelomatose som har sin sykdom i benmargen i motsetning til mange med solide svulster. For myelomatosepasienter er det slik at det er benmargen - immunforsvaret - som er sykt. CAR-T omgår dette ved å omprogrammere immunforsvaret.

Publisert

Det forteller overlege Fredrik Schjesvold på Oslo myelomatosesenter.

Immunterapi representerer et av de største gjennombruddene innen kreftbehandling de siste årene. Immunterapi er kreftbehandling som utnytter kroppens eget immunsystem i bekjempelsen av kreftsykdommen. Etter 2010 har immunterapi fått sitt gjennombrudd i moderne kreftbehandling.

De to metodene som har kommet lengst, er såkalte sjekkpunkthemmere (checkpoint inhibitors) og T-celler med kimære antigenreseptorer (CAR-T). Sjekkpunkthemmere er monoklonale antistoffer som hemmer visse signalveier i kroppens eget immunsystem. Effekten kan sammenlignes med fjerning av «bremsene» på immunsystemet.

Mange kjenner sjekkpunkthemmerne avelumab (Bavencio) fra Merk/Pfizer, MSDs pembrolizumab (Keytruda), Bristol Myers Squibbs nivolumab (Opdivo) og ipilimumab (Yervoy), Roche sin atezolizumab (Tecentriq) og AstraZeneca’s durvalumab (Imfinzi).

-CAR-T er en form for immunterapi. Ved å modifisere immunceller til å angripe kreftceller kan man instruere immunsystemet til å angripe kreftceller med stor grad av spesifisitet. Denne behandlingen (CAR T-celleterapi) har radikalt bedret prognosen for enkelte typer blodkreft.

CAR-T går ut på å hente ut immunceller -T celler- fra pasientens eget blod. Så brukes genteknologi til å endre disse cellene slik at de er i stand til å kjenne igjen og angripe kreftceller. Det skjer ved at et nytt gen blir satt inn i T-cellene slik at disse blir i stand til å gjenkjenne og drepe kreftcellene. Til slutt sprøytes millioner av slike immunceller tilbake i kroppen til pasienten som da angriper kreftcellene, forteller Schjesvold.

Høste T-cellene tidligere

Nå er det slik at også med CAR-T så er immunforsvaret viktig. Hvor gode celler som man tar ut har betydning. Noen tenker at i stedet for å vente på at pasienten får tilbakefall og så gjøre en CAR-T cellemanipulasjon så burde man høste pasientens egne T-celler når han er tidlig i sykdomsfasen, ta vare på T-cellene og bruke de ved tilbakefall for da er immuncellene mye friskere enn når de høstes når pasienten er på det sykeste, sier Schjesvold.

Powered by Labrador CMS