Legemidler og biotek
Danske pasienter bruker medisinsk cannabis som aldri før
På ett år er bruken av medisinsk cannabis i Danmark tredoblet. Men det er en kostbar behandling
Det ble skrevet ut resepter på medisinsk cannabis til 1.765 dansker i første kvartal i 2019. Dette er en økning på mer enn 300 prosent siden Danmark innførte en ny forsøksordning for medisinsk cannabis i januar i fjor. Det er danske DR som skriver dette.
Tallene vekker glede hos den danske MS foreningen, som representerer en av de pasientgruppene som har størst nytte av ordningen.
- Det er selvfølgelig gledelig at det blir flere pasienter som får resept i løpet av forsøkssordningen, sier leder for den danske MS foreningen Klaus Høm.
Pasienter får cannabis - tidligere ulovlig
Den danske forsøksordningen gir danske leger muligheten til å skrive ut en ny type cannabisprodukter, som tidligere har vært ulovlige i Danmark. Formålet med forsøksordningen er å forsøke medisinsk cannabis dersom pasienten ikke har effekt av godkjent medisin, skriver den danske Lægemiddelstyrelsen på sine nettsider.
Legene kan skrive ut medisinsk cannabis til pasienter med smertefulle spasmer på grunn av multippel sklerose (MS) eller ryggmargsskade og kvalme etter kjemoterapi, samt nevropatiske smerter, det vil si smerter på grunn av sykdom i hjerne, ryggmarg eller nerver.
Se denne videoen fra Pfizer for å forstå hva nevroptatisk smerte er.
Mange opplever god effekt
Klaus Høm forklarer til DR at mange MS pasienter har symptomer som ikke blir avhjulpet av tradisjonell medisin.
-Mange av pasientene opplever god effekt av medisinsk cannabis, forklarer han.
Selv om flere og flere pasienter får resept for medisinsk cannabis, er det fortsatt ifølge Klaus Høm altfor få MS-pasienter som benytter seg av av ordningen. Dette skyldes prisen på produktene.
- Det er rett og slett for dyrt.
- Hvis vi virkelig tenker på forsøksordningen, bør vi behandle medisinsk cannabis som alle andre medisiner, og da skal den årlige egenandelen ikke overstige 4 000 kroner, sier han.
Medisinsk cannabis i Norge
Cannabis og virkestoffet THC er oppført i den norske narkotikalisten som forbudte. Det er bred enighet om at den vitenskapelige dokumentasjonen vedrørende effekt og sikkerhet ved medisinsk bruk av cannabisplante er mangelfull, skriver Statens legemiddelverk på sine nettsider.
Spesialister i sykehus kan imidlertid søke om godkjenningsfritak for medisinsk cannabis som inneholder mer enn 1 % THC (tetrahydrocannabinol). Det er ikke laget noen utfyllende liste over hvilke pasienter som er aktuelle for slik behandling. Det er sykehuslegen, som etter en samlet vurdering, må begrunne hvorfor denne behandlingen er nødvendig.
I Norge har legemidlet Sativex markedsføringstillatelse. Sativex er en munnspray basert på ekstrakt fra cannabisplante. Sativex blir brukt til symptomlindring av spasmer hos voksne med MS. Sativex er reseptpliktig legemiddel, som alle leger med rekvireringsrett for legemidler i reseptgruppe A, kan skrive ut.
I 2015 var det 340 brukere av Sativex i Norge. Andre cannabis-legemidler som er i bruk i Norge på godkjenningsfritak, er Marinol og Cesametkapsler som blir brukt ved kvalme og oppkast ved kreftbehandling, når vanlig behandling ikke har hjulpet.
Norge henger etter
Flere land har på ulike måter åpnet for bruk av cannabis i medisinsk behandling, deriblant Nederland, Tyskland, Finland, Tsjekkia, Canada og flere stater i USA - og nå også Danmark.
Kostbar behandling
De som bruker medisinsk cannabis, kan oppleve det som en kostbar behandling.
- I Nederland koster fem gram cannabis 30 euro på apotek. Fem gram er gjennomsnittlig forbruk per uke for pasienter ved nevropatisk smerte. I Norge kan apoteksgrossistene fritt fastsette prisen, og den ligger rundt 750 – 1000 kroner for et ukesforbruk. HELFO har til nå ikke gitt individuell stønad ved bruk av medisinsk cannabis.
I Norge er også Sativex kostbar. Her har HELFO gitt individuell stønad ved bruk innenfor indikasjon (spasmer ved MS) og i enkelte tilfeller ved terminal sykdom.
Kilder: NHI, Statens legemiddelverk, Lægemiddelstyrelsen.