ESMO 2023:
Ultimovacs-sjefen bekrefter «big pharma»-møter på ESMO - men er stille om studie-kritikk
Ultimovacs-direktør Carlos De Sousa var høyt opp i skyene før Åslaug Hellands ESMO-presentasjon på selskapet kreftvaksine UV1. Men kritikken som kom mot NIPU-studien ville han ikke kommentere. Nå er det blåmandag på børsen.
Lørdag publiserte HealthTalk som eneste medie en sak om kritikk mot NIPU-studien fra den nederlandske kreftlegen Joachim G. Aerts. Forskeren, som ledet sesjonen som Helland holdt NIPU-presentasjonen på var såkalt «discussant» etter foredraget, og kom blant annet med kritikk om at kreftvaksinen blir studert i feil behandlingslinje.
Annonse kun for helsepersonell
Mener behandlingslinjen er feil
NIPU-studien tester ut UV1-vaksinen til Ultimovacs sammen med de to immunterapiene Yervoy (ipilimumab) og Opdivo (nivolumab) i pasienter med mesoteliom (brysthinnekreft).
NIPU studien har undersøkt legemidlene i andrelinje - etter at pasientene har fått tilbakefall etter behandling med kjemoterapi. Men etter at studien startet har de to immunterapiene blitt godkjent til behandling i førstelinje - det vil si på nydiagnostiserte pasienter. Aerts mener derfor at NIPU-studien burde testet ut trippelbehandlingen i førstelinje.
Annonse kun for helsepersonell
ULTI på vei ned
Mandag stupte Ultimovacs-aksjen (ULTI) på Oslo Børs, og i skrivende stund er aksjen ned 22,6 prosent i verdi. Selskapet har faktisk mistet hele børsoppgangen som de sikret seg da de kom med nyheten om at studien skulle presenteres av Åslaug Helland på årets ESMO-kongress.
HealthTalk tok lørdag en prat med Ultimovacs-sjef Carlos De Sousa kort tid etter Hellands presentasjon om NIPU-studien på ESMO-kongressen i Madrid. De Sousa uttalte til HealthTalk at han ikke ønsket å kommentere på kritikken som kom mot studien, og at det var bedre at professor Åslaug Helland fikk kommentere det.
– Vi er veldig fornøyde med denne presentasjonen. Det er nå to selskaper i verden som har randomiserte data med en kreftvaksine: Det er Moderna, med deres individualiserte vaksine i adjuvant melanom, og nå Ultimovacs, som er et mindre selskap, men med veldig spennende data, sa De Sousa til HealthTalk.
Annonse kun for helsepersonell
Les også: Moderna/Merck starter senfasestudie av mRNA kreftvaksine
– Betydelig gevinst
Ultimovacs-sjefen understreker at kreftvaksinen til selskapet undersøkes i en svært vanskelig pasientpopulasjon.
– Pasienter med mesoteliom i andrelinje har for øyeblikket ingen alternative behandlingsmuligheter. De opplever dessverre rask sykdomsprogresjon og har en svært kort forventet levetid. Derfor er enhver forbedring i behandlingen en betydelig gevinst for disse pasientene.
Annonse kun for helsepersonell
Han peker på at dataene viser at at en universell kreftvaksine for første gang viser en fordel, ikke på toppen av kjemoterapi, men på toppen av immunterapi-kombinasjon, i dette tilfellet ipilimumab (Yervoy) og nivolumab (Opdivo), som er standardbehandling i dag i førstelinje. Begge legemidlene markedsføres av legemiddelgiganten Bristol Myers Squibb (BMS).
Har hatt viktige møter på ESMO
– En eventuell fremtidig fase 3-studie vil koste mye penger, og det vil kunne være nødvendig med samarbeid med større big pharma-selskaper. Har dere hatt noen møter med slike selskaper her på ESMO?
– Vi har vært i samtaler med disse selskapene over lengre tid, og Bristol Myers Squibb står for ipilimumab og nivolumab i NIPU-studien. Vi har også et samarbeid med AstraZeneca, som står for produkter til vår DOVACC-studie på eggstokkreft. Men vi snakker med flere selskap, og dataene våre ble jo nå nettopp presentert. Så ja, vi snakker med noen selskaper her, og vi vil fortsette med det.
Annonse kun for helsepersonell
De Sousa peker på at neste store mulighet for videre diskusjoner vil være BIO Europe-konferansen som skjer i november.
Se hele intervjuet med Ultimovacs-sjefen i videointervjuet øverst i saken.