Bransjenytt

Tapte sak i Høyesterett: Nettstedet Legelisten har adgang til å publisere omtaler av leger og annet helsepersonell, fastslår Høyesterett.

Legeforeningen fikk ikke stanset nettsted med legerangering

Nettstedet Legelisten har adgang til å publisere omtaler av leger og annet helsepersonell, fastslår Høyesterett. – Vi tar dommen til etterretning, men er bekymret for konsekvensene dette kan få for helsetjenesten og andre yrkesgrupper, sier visepresident i Legeforeningen Nils Kristian Klev.

Publisert

Høyesterett konkluderer med at pasientenes krav på ytringsfrihet måtte veie tyngre enn legenes rett til privatliv i saken. Det ble også lagt vekt på at Legelisten har gjort tiltak for å begrense ulempene for legene.

– De berettigede hensyn som ligger til grunn for Leglisten.no, og da særlig allmennhetens behov for informasjon om tilbydere av helsetjenester, må veie tyngre enn hensynet til helsepersonellets personvern, skriver førstvoterende Erik Thyness i dommen.

Konklusjonen er den samme som i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett.

- Kan få negative konsekvenser også for andre yrkesgrupper

Den norske legeforening gikk til søksmål mot staten ved Personvernnemnda i 2019 for å få gjennomslag for at leger skal ha en generell rett til å reservere seg mot omtale på nettstedet Legelisten.

Siden saken har reist prinsipielle spørsmål som ikke tidligere er behandlet, må partene dekke egne sakskostnader, har Høyesterett bestemt.

– Det er uheldig at leger og annet helsepersonell ikke har et sterkere vern mot anonym omtale. Vi mener at legers personvern må veie tyngre enn forbrukerhensyn ved publisering av subjektive vurderinger av leger på nettet. Dette er ikke Høyesterett enig i, og det tar vi til etterretning. Samtidig er det viktig å påpeke at denne avgjørelsen kan få negative konsekvenser ikke bare for fastleger og helsetjenesten generelt, men også for andre yrkesgrupper, sier Nils Kristian Klev, leder i Allmennlegeforeningen og visepresident i Legeforeningen.

Klev er spesielt bekymret for fastlegene som står i en svært presset arbeidshverdag.

– En rekke leger har tatt kontakt med Legeforeningen fordi svært krenkende vurderinger av dem ligger ute på nettet. Det er bekymringsfullt at leger sidestilles med kommersielle tjenesteytere. Leger foretar blant annet viktige vurderinger om sykmeldinger og medisiner, og fastlegen har også en viktig portvokterfunksjon. Vi mener det ikke er i pasientene eller allmennhetens interesse at leger kan bli utsatt for press og personhets på nettet. Det ser likevel ut til at Høyesterett vekter andre hensyn tyngre enn legers privatliv, sier han.

Slipper å betale saksomkostninger

Cecilie T. Hallan, advokat i Legeforeningen, har ført saken i begge rettsinstanser. Hun førte også saken for Høyesterett med bistand fra advokatfullmektig Anders Sondrup.

– Spørsmålet om lovligheten av slik omtale på nett har ikke vært vurdert av norske domstoler tidligere. EUs personvernforordning ble også innført i norsk rett i 2018, og inneholder kompliserte regler. Så da Høyesterett valgte å behandle Legeforeningens anke, var det et klart signal om at domstolen vurderte saken som prinsipiell og viktig å avklare, sier Hallan.

Legeforeningen slipper å betale saksomkostninger med henvisning til at saken har reist prinsipielle spørsmål som Høyesterett ikke har behandlet tidligere.

– Vi tar dommen til etterretning, men er bekymret for konsekvensene dette kan få for helsetjenesten og andre yrkesgrupper, sier visepresident i Legeforeningen Nils Kristian Klev. Foto: Legeforeningen/Thomas B. Eckhoff.
Powered by Labrador CMS