KLARE MENINGER: – Diversifisert kapital trengs, både for tidligfase-testing, oppskalering og industrialisering. Det finnes noen gode eksempler på at dette fungerer i Norge, men vi trenger å ekspandere lokalt og bli bedre på å tiltrekke oss investorer globalt, sa Helge Lund, styreleder i Novo Nordisk og BP, da han gjestet Norway Life Science-konferansen mandag.
Foto: Lars Brock Nilsen
Novo-styreleder: Dette må Norge gjøre for å bli store innen livsvitenskap
Tidligere Equinor-sjef Helge Lund, styreleder i det globale og danske legemiddelselskapet Novo Nordisk, pekte under Norway Life Science-konferansen på hva Norge må gjøre annerledes for å styrke livsvitenskapsnæringen i landet.
ULLEVAAL MEET, OSLO (HealthTalk): Lund var nok det største navnet på årets konferanse, og Meet-salen på Ullevaal Meet var fylt til randen da styrelederen i Novo Nordisk,som også er styreleder i petroleumsselskapet BP, inntok podiet mandag ettermiddag.
Annonse kun for helsepersonell
– Man kan lure på hvorfor de har invitert en energifyr hit i dag. Det kan jeg ikke svare på. Men det jeg vet er at selv om BP og Novo Nordisk er svært forskjellige selskaper, så er det også slående likheter mellom dem, sa Lund, og konkretiserte:
– De driver begge innen bransjer som er kritiske for samfunnet. Begge er avhengige av tillitt fra samfunnet. De hører begge til svært regulerte industrier med tanke på sikkerhet. Og begge har globalt fokus og jobber med langtidsinvesteringer, sa Novo-styrelederen.
Må tenke langsiktig
Annonse kun for helsepersonell
Kan så Norge lykkes med å skape en livsvitenskapsindustri på samme måte som Danmark? Ja, mener Lund, som pekte på at Norge har bygget konkurransedyktige industrier tidligere, blant annet innen offshore og vindkraft. Men det er klare grep som må tas.
– Det må være en villighet til å tenke langsiktig. Man må lære fra de beste for å bygge en sterk livsvitenskapsindustri. Oljen lå der allerede, og ventet på å bli funnet. man kan ikke borre etter medisiner, sa Lund.
I stedet har man andre naturlige ressurser som kan brukes for å styrke denne industrien, sa Lund.
– Man har en stabil tillitsbase, ett av de beste helsevesen i verden, forskere og biobanker i verdensklasse og et digitalisert samfunn. Men kanskje viktigere er det at vi har en stor utfordring som vi må møte: Vi har redusert tilgang på helsepersonell, mortalitetsøkning på tvers av Europa, pengebruken på helse er rekordhøy. De gamle tilnærmingene til disse utfordringene blir stadig mindre bærekraftig. Innovasjon virker best når man har store utfordringer, men også store muligheter, å møte, sa Lund.
Annonse kun for helsepersonell
Må ha en klar visjon
Avslutningsvis pekte Helge Lund på noen kulepunkter han mener norsk livsvitenskapsindustri, og samtidig også offentlig helsevesen og myndigheter, bør fokusere på dersom man skal vokse og få en større eksportnæring på feltet.
– For det første må man ha et «single purpose», som kan bringe oss sammen om et felles mål for reell forandring.
Novo-styrelederen trakk som et eksempel frem Novo Nordisk sin enkle, men samtidig krevende, mål om å nedkjempe diabetes og andre alvorlige sykdommer.
Annonse kun for helsepersonell
– Hovedeieren til Novo Nordisk er Novo Nordisk Foundation, en non-profit-fond. Som majoritetseier skal den sørge for at alle avgjørelsen er bærekraftige. Samtidig er Novo Nordisk attraktive for investorer, noe som kan virke rart med tanke på den sterke eierrollen fondet har. Det de får tilbake er dog en sterk forpliktelse til vitenskapen, teknologi og innovasjon, og dette driver vekst og lønnsomhet.
HealthTalk har tidligere skrevet om den utrolige veksten Novo Nordisk har hatt det siste året, både i norsk og internasjonal sammenheng.
Det andre som behøves for å lykkes er en klar strategi og en plan for å levere.
Strategi og plan
Annonse kun for helsepersonell
– Men planen bør forankres i myndighetene og deres behov for å lykkes. Etter mitt syn bør også planen lages i samarbeid med internasjonale aktører, for å sikre de beste forskere og dyktige investorer med langsiktig kapital.
Nettopp dette var tredje punkt: Det trengs penger for å finansiere satsingen.
– Dette handler ikke om et rop om mer penger fra myndighetene, men det er behov for en mer diversifisert investorbase i Norge. Å skulle ta medisiner fra forskning til sykehussengen kan ta 10-15 år og koste milliarder av dollar. Dette gir en stor risiko for investorer, da det er svært få molekyler som blir til medisiner, og avkastningen ligger gjerne langt inn i fremtiden. Men diversifisert kapital trengs, både for tidligfase-testing, oppskalering og industrialisering. Det finnes noen gode eksempler på at dette fungerer i Norge, men vi trenger å ekspandere lokalt og bli bedre på å tiltrekke oss investorer globalt.