Politikk
Nå blir det dyrt om du ikke møter til avtalt time på sykehuset
Hvert år går det med 200 000 timer fordi pasienter ikke møter til avtalt time på sykehusene. Nå øker gebyret for ikke å møte opp fra 702 kroner til 1053 kroner.
Nå har helseministeren sett seg lei på at pasienter ikke møter til avtalt time. Det nye forslaget til gebyr på 1053 kroner tilsvarer tre ganger vanlig egenandel. Nå håper regjeringen at dette skal være nok til at pasientene møter til avtalt time eller avbestiller slik at andre kan få timen.
- Når pasienter ikke møter til avtalt time på sykehuset, betyr det lengre ventetid for andre, økte kostnader og dårligere utnyttelse av helsepersonellet, sier helseminister Bent Høie.
Sløsing med ressurser
Mye er gjort for å få flere pasienter til å møte til avtalt time ved poliklinikkene på sykehusene. Blant annet er det blitt enklere for pasientene å endre timeavtalen, og de får en påminnelse på sms.
– Disse tiltakene har hjulpet, men dessverre ikke nok. Fortsatt er det om lag 200 000 timer i året der pasienter ikke møter opp. Det er sløsing med ressurser. Derfor foreslår vi å øke gebyret for ikke å møte opp fra 702 kroner til 1053 kroner. Gebyret økes ikke for pasienter innen psykisk helsevern og rusbehandling, bare for somatisk pasientbehandling, sier Høie.
Gebyret ble økt til det dobbelte av vanlig egenandel i 2015. Det nye forslaget til gebyr på 1053 kroner tilsvarer tre ganger vanlig egenandel. Forslaget skal sendes på høring, med sikte på at forskriftsendringene trer i kraft fra 1. januar 2020.
Egenandelstaket økes
Samtidig foreslår regjeringen å øke egenandelsbetalingen hos lege eller helseinstitusjon. Regjeringen vil å øke egenandelstak 1 og 2 med 91 kroner hver til henholdsvis 2460 og 2176 kroner.
Egenandelstak 1 omfatter egenandeler hos legen, poliklinikk, medisiner på blå resept mm. Egenandelstak 2 omfatter egenandeler hos fysioterapeut, rehabiliteringsopphold mm.