Legemidler og biotek
Opptil 1000 norske pasienter i ny coronastudie skal teste ut malaria- og ebolamedisin
22 norske sykehus skal delta i en internasjonal studie av en malariamedisin og en ebolamedisin som de håper har effekt på covid-19. Opptil 1000 norske pasienter kan bli med på utprøvingen.
Alle pasientene som deltar i studien vil samtidig få tradisjonell behandling. En tredjedel av pasientene vil få malariamedisinen Plaquenil (hydroksyklorokin) og en tredjedel vil få ebolamedisinen Remdesivir. Mens Plaquenil gis i form av en pille, gis Remdesivir som infusjon over flere dager. Målet med studien er å så raskt som mulig avklare om og eventuelt hvilket medikament som sikkert kan forebygge død eller mildne sykdomsforløpet.
Deltakerne i studien vil være pasienter som allerede er innlagt på sykehus med covid-19. Det vil si at de kan være til dels svært syke.
Legemidlene som tester er Plaquenil og Remdesivir
Plaquenil forebygger malaria og kom på markedet helt tilbake på 1950-tallet og brukes i tillegg til behandlingen av revmatisme, systemisk lupus og Sjøgrens syndrom. Legemidlet brukes også som forebyggende behandling mot malaria. Mange nordmenn har hamstret immunmodulatoren Plaquenil, slik at Legemiddelverket for to uker siden måtte innføre rasjonering.
I tillegg til å ha en direkte antiviral effekt, undertrykker Plaquenil produksjonen og frigjøringen av proteiner som er involvert i inflammatoriske komplikasjoner av flere virussykdommer.
Plaquenil testes i USA, Kina, Australia, Frankrike og Spania. Et fransk team sa tirsdag at de første resultatene fra en 24-pasienter-studie med Plaquenil viste at 25% av pasientene som fikk legemidlet fremdeles hadde coronavirus etter seks dager, sammenlignet med 90% av pasientene som fikk placebo.
Det andre legemiddelet som skal testes i Norge er Remdesivir. Det ble opprinnelig utviklet for å behandle ebola, og WHO omtaler det som det «mest lovende» for å behandle covid-19.
Legene som skal lede studien i Norge understreker at det hittil er snakk om eksperimentell behandling. Det finnes i dag ingen legemidler som har solid vitenskapelig dokumentasjon på at de kurerer covid-19.
Verdens helseorganisasjon (WHO) har tatt initiativ til en internasjonal forskningsstudie for å vurdere lovende behandlinger for covid-19. Norge er første land ut.
Fredag fikk en pasient ved Oslo universitetssykehus den første eksperimentelle behandlingen mot covid-19. Den norske studien ledes av professor Pål Aukrust ved OUS.
Kan redde liv
Legemidler som bremser eller dreper det nye coronaviruset kan redde livet til alvorlig syke pasienter. Forskning kan også avdekke om det er mulig å bruke noen legemidler til å beskytte helsepersonell og høyrisikogrupper. I tillegg til å redde liv og beskytte mot smitte, kan virksomme legemidler korte ned liggetiden til pasienter på intensivavdelinger og frigjøre kritiske sykehussenger.
- Det er mange som er opptatt av å finne behandlinger som virker på den nye sykdommen. Det er viktig at vi gjør dette i store studier hvor vi sammenligner ulike behandlinger. Det er den eneste måten vi kan få sikker kunnskap om hva som virker og at det er trygt. Jeg er derfor veldig glad for at Verdens helseorganisasjon har tatt dette initiativet, og at vi er med fra starten, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Da WHO-leder Tedros Adhanom Ghebreyesus holdt en pressekonferanse fredag trakk han frem coronastudien og Norge.
– Jeg er glad for at Norge og Spania vil delta i Solidarity-prosjektet. Dette er en historisk studie, sier han.
Mer enn 45 land vil delta i studien, ifølge Ghebreyesus.
Helseregionene i Norge bidrar med 20 millioner kroner til denne studien, ifølge pressemeldingen fra Helsedepartementet fredag. Den internasjonale studien koordineres av John-Arne Røttingen, direktør i Norges forskningsråd.