Coronaviruset
Stor økning i arbeidsledige og helt permitterte tannleger
Tannleger topper listen med høyest andel ledige blant akademikergruppene. I mars var 15,5 prosent av landets tannleger uten jobb.
Det viser nye tall fra NAV.
Ledigheten (arbeidsledige og permitterte) for tannleger ligger normalt på rundt 0,3 prosent. Ledigheten for akademikergruppene samlet har ligget på 1,1-1,2 prosent det siste året, men steg i mars til 6,9 prosent. Med en ledighet på 15,5 prosent har derfor tannlegene blitt hardt rammet av coronakrisen.
Kan trappe opp driften
– Det er en enormt stor økning som viser hvilke konsekvenser coronakrisen har fått for tannhelsetjenesten, og særlig i privat sektor. Vi håper situasjonen vil bedre seg betraktelig når tannlegene nå gradvis kan trappe opp driften igjen, sier Tannlegeforeningens president Camilla Hansen Steinum.
Anbefalingene for tannhelsetjenesten endres fra i dag og innebærer en oppmykning, slik at tannleger og tannpleiere kan trappe opp driften. Tannklinikkene har ikke hatt noe pålegg fra myndighetene om å stenge, men myndighetene har anbefalt at tannklinikkene kun utfører akuttbehandling.
Vise faglig skjønn
Tannklinikkene er nå bedt om å prioritere akutt behandling, behandling og oppfølgning av pasienter med spesielle behov og pasienter med underliggende sykdom som kan bli alvorlig syke som følge av infeksjoner. Pasienter med kjent risiko for oral sykdom må også prioriteres.
I følge Helse- og omsorgsdepartementet betyr ikke dette at det er åpnet for all behandling, men det er ikke absolutte grenser her. Den enkelte tannlegen må utøve faglig skjønn og vurdere den faglige forsvarligheten i denne fasen av pandemien.
Rett til kompensasjon
– Pasienter skal ikke være redd for å kontakte tannhelsetjenesten. Den nye smittevernveilederen gjelder også for tannhelsepersonell, og smittevernbestemmelsene er strenge. Alt legges til rette for at verken personell eller pasienter skal påføres en smitterisiko, til tross for at det er nærkontakt mellom behandler og pasient. Det skal være trygt å gå til tannlegen, sier helseminister Bent Høie.
Tannlegeforeningens president Camilla Hansen Steinum er glad for at de ulike økonomiske støtteordningene som har kommet på plass fra myndighetene side også treffer tannlegene.
– Dette gir tannlegene blant annet rett på den høyeste dekningen i kompensasjonsordningen for faste kostnader, noe som har stor betydning for at virksomhetene skal kunne overleve og tannlegene komme i arbeid igjen, fastslår Steinum.
– Vi vil selvsagt følge situasjonen nøye og da særlig hvilken effekt vi ser av de offentlige tiltakene som er kommet på plass for våre medlemmer, sier Steinum.