Legemidler og biotek
Beslutningsforum innfører legemidler til behandling av eggstokkreft og benmargskreft
Beslutningsforum sa i dag ja til å innføre PARP-hemmerne Zejula og Lynparza til behandling av eggstokkreft uten BRCA-mutasjon. - Dette gir nytt håp for kvinner med alvorlig form for eggstokkreft, sier leder Gynkreftforeningen, Jeanette Hoel.
493 kvinner fikk eggstokkreft i Norge i 2018, ifølge Kreftregisteret. Med dagens vedtak blir både Zejula og Lynparza en del av behandlingstilbudet på offentlige sykehus. Medisinene som nå er godkjent, er for personer som har en alvorlig form for eggstokkreft.
På sitt møte i april innførte Beslutningsforum Lynparza (Olaparib) for pasienter med eggstokkreft som har den arvelige genfeilen BRCA-mutasjon. Da HealthTalk snakket med Gynkreftforeningens leder Jeanette Hoel etter aprilmøtet var hun glad for beslutningen, men hun var også kritisk til at Beslutningsforum ikke samtidig innførte Zejula (niraparib) for pasienter uten BRCA-mutasjon som i følge foreningen utgjør 80 prosent av den aktuelle pasientgruppen.
-Gir nytt håp og økt livskvalitet
I dag ble Gynkreftforeningen hørt da Beslutningsforum valgte å si ja til å innføre både Zejula (niraparib) og Lynparza for pasienter med eggstokkreft uten BRCA-mutasjon. Da vi ringte Jeanette Hoel hadde hun akkurat fått nyheten. - Nå er jeg utrolig glad. Dette er enormt viktig for denne pasientgruppen som nå får nytt håp og økt livskvalitet. Det gir økt trygghet å vite at man kan få tilgang til den beste behandlingen som er mulig å få, sier hun til HealthTalk.
Mai markeres som eggstokkreftmåneden av Gynkreftforeningen og Hoel sier at pasientene og foreningen med vedtaket i Beslutningsforum har fått servert en stor gladnyhet.
Stor effekt
Leder for Besutningsforum Stig Slørdahl sier til HealthTalk at de som er aktuelle for denne behandlingen er pasienter som har fått respons på sin andre behandling med platinabasert kjemoterapi, etter tilbakefall på førstegangsbehandling. - Behandlingen gjelder pasienter som ikke har en mutasjon i BRCA-genene, og det antas at det dreier seg om omtrent 65 pasienter hvert år som er aktuelle for å bli behandlet med enten Lynparza eller Zejula, sier Slørdahl.
I Norge har overlege og forsker ved Radiumhospitalet Anne Dørum, vært ansvarlig for den norske delen av den store internasjonale NOVA-studien som har sett på bruken av Zejula for både pasienter med BRCA-mutasjon og de uten en slik mutasjon. NOVA-studien viser at risikoen for tilbakefall eller død ble redusert med 73 prosent for gruppen som har en BRCA-mutasjon. For de uten BRCA-mutasjon – altså den største gruppen av eggstokkreftpasienter – ble risikoen redusert med 55 prosent.
Kostbare legemidler
I sin metodevurdering skriver Statens legemiddelverk at merkostnaden ved å ta i en bruk Zejula og Lynparza er 1,2 millioner kroner per vunnet kvalitetsjusterte leveår (QALY) ved maksimal AUP (apotekenes utsalgspris, inkl. MVA). Men Slørdahl forteller at det er fremforhandlet rabatter på legemidlene. Hvor store rabattene er vil han imidlertid ikke røpe.
Ja til legemiddel mot benmargskreft
Beslutningsforum sa også ja til å innføre Xgeva (Denosumab) til forebygging av skjelettrelaterte hendelser hos voksne med myelomatose som ikke kan bruke dagens standardbehandling med bisfosfonater.
En hovedanalyse viser at Xgeva både gir en helsegevinst og er kostnadsbesparende (dominant) sammenlignet med ingen behandling. Xgeva er allerede innført ved beinmetastaser ved solide tumorer for pasienter som ikke kan bruke zoledronsyre.
Ocrevus fikk nei
MS-medisinen Ocrevus (ocrelizumab) fikk i dag sitt fjerde strake nei i Beslutningsforum. Begrunnelsen er nok en gang at prisen er for høy i forhold til effekten.Beslutningsforum sier at det ikke finnes dokumentasjon på at effekten av Ocrevus er større enn ved bruk av rituksimab.
Legemiddelet Cabliv (ikaplasizumab) mot den autoimmune sykdommen ervervet trombocytopenisk purpura (aTPP) innføres heller ikke. Begrunnelsen for dette er at dokumentasjonen på effekt er for dårlig og at prisen er for høy.