Legemidler og biotek

Myelomatose: GSK med sterke data på kombinasjonsbehandlinger med belantamab

- Belantamab kom med nye data både i kombinasjon med bortezomib + dexamethasone og med pomalidomide + dexamethasone. I begge kombinasjoner var det en responsrate på 80 til 90 prosent blant pasienter som tidligere har fått mange behandlingslinjer. Dette er sterke data og flere norske pasienter har fått denne behandlingen gjennom compassionate use-programmet.

Publisert

Det sier Fredrik Schjesvold som er leder for Oslo myelomatosenter og overlege ved avdeling for blodsykdommer ved OUS.

- Belantamab er et stoff som i likhet med daratumumab og isatuximab fester seg på myelomatosecellene. Hovedforskjeller er at mens daratumumab og isatuximab er avhengig av et fungerende immunforsvar, så har belantamab med seg en cellegift som den monterer direkte på kreftcellene. Belantamab har vist veldig gode responsrater som monoterapi for tilbakefallspasienter med opp mot 50 prosent responsrate, forteller Schjesvold. Disse datane (DREAM 2-studien) ble presentert i The Lancet Oncology desember 2019

-Men her på EHA25 har det blitt presentert fase II-studier der belantamab testes ut som kombinasjonsbehandling enten sammen med bortezomib + dexamethasone eller med pomalidomide + dexamethasone. I begge kombinasjoner var det en responsrate på 80 til 90 prosent blant pasienter som har gått gjennom mange linjer med behandling. Dette er veldig lovende, sier Schjesvold.

Kun som compassionate use

Nå er denne behandlingen bare tilgjengelig som compassionate use - en ordning som legemiddelprodusenter kan benytte for å gjøre legemidler uten markedsføringstillatelse tilgjengelig for pasienter med kroniske, livstruende, langvarige eller alvorlig invalidiserende sykdommer som ikke har hatt effekt av etablert behandling, og som ikke er med i en klinisk studie.

-Det er pasienter i Norge som har fått denne behandlingen via compassionate use-programmet, og flere kommer til å få tilbudet. Litt lengre frem i tid vil disse kombinasjonene være avhengig av en godkjenning fra det europeiske legemiddelverket EMA og deretter en godkjenning i Beslutningsforum, og dette ligger realistisk flere år frem i tid sier Schjesvold.

Powered by Labrador CMS