Legemidler og biotek
AstraZenecas Lynparza får FDA-ja for behandling av kreft i bukspyttkjertelen
AstraZenecas legemiddel mot eggstokkreft, Lynparza, er nå godkjent av den amerikanske legemiddelmyndigheten FDA for behandling av avansert kreft i bukspyttkjertelen hos pasienter med BRCA-genmutasjon.
FDA godkjente Lynparza som førstelinje vedlikeholdsbehandling for pasienter der kreften har spredd seg utover bukspyttkjertelen, og der kreftsvulsten ikke har forverret seg seg på minst 16 uker etter bruk av kjemoterapi. Lynparza er ennå ikke godkjent i Norge og Europa for denne indikasjonen.
Mens andre typer kreft har sett forbedringer i behandlingen takket være bruk av målrettede terapier eller immunterapi, har kreft i bukspyttkjertelen vist seg mer utfordrende. Eldre cellegift- og strålebehandlingskombinasjoner er fremdeles den viktigste behandlingsformen i de fleste stadier av sykdommen.
Eneste godkjente målrettede behandling
- Lynparza reduserte risikoen for sykdomsprogresjon eller død med 47 prosent hos pasienter der sykdommen ikke hadde forverret seg på minst 16 uker etter en første-linjes platinabasert cellegift, sier AstraZeneca i en pressemelding. Dette tilsvarer en median på 7,4 måneder med såkalt progresjonsfri overlevelse på Lynparza, sammenlignet med 3,8 måneder for pasienter som fikk placebo.
Godkjenningen baserte seg på resultater fra den sentrale fase III-POLO-studien som ble publisert i The New England Journal of Medicine og presentert på American Society of Clinical Oncology Årsmøte i 2019.
- Pasienter med avansert kreft i bukspyttkjertelen har historisk sett hatt dårlig prognose på grunn av sykdommens aggressive karakter og begrensede fremskritt i behandlingen de siste tiårene. Lynparza er nå den eneste godkjente målrettede medisinen hos biomarkørvalgte pasienter med avansert kreft i bukspyttkjertelen, sier David Fredrickson som er AstraZenecas konserndirektør innen onkologi.