– Samarbeidet med Aspect Biosystems er en viktig komponent i vår strategi for utvikling av omfattende celleterapi-produkter, sier Jacob Sten Petersen, direktør for forskning og utvikling av celleterapier i Novo Nordisk. Bilder i montasje: Novo Nordisk/Getty Images

Novo Nordisk blir partner med kanadisk selskap - skal utvikle bioprintede vevsterapier for diabetes og fedme

Det kanadiske biotekselskapet skal utnytte sin ekspertise og teknologi innen stamcelle-differensiering og utvikling og produksjon av celleterapi i prosjektet. – Viktig komponent i vår strategi for å utvikle omfattende celleterapi-produkter.

Publisert

I henhold til avtalen får Aspect Biosystems 75 millioner dollar i forhåndsbetaling, men avtalen kan bli verdt opptil 650 millioner dollar for det kanadiske selskapet, dersom alle fremtidige milepæler oppnås. I tillegg vil selskapet ha rett på royalties fra potensielt fremtidig salg av produkter som oppstår gjennom samarbeidet.

Skal hjelpe kroppens biologiske funksjoner

Målet med samrbeidet er å utvikle bioprintede vevsterapier som skal erstatte, reparere eller supplementere biologiske funksjoner inne i kroppen. Målet er å kunne utvikle en ny klasse av sykdomsmodifiserende behandlinger for diabetes- og fedmepasienter.

Gjennom avtalen får Novo Nordisk en eksklusiv, verdensomspennende lisens til å bruke Aspects bioprintingsteknologi for å utvikle opp til fire produkter for behandling av diabetes og/eller fedme.

– Vi er svært glade for å inngå partnerskap med Novo Nordisk, en global leder og pioneer i kampen mot diabetes og kroniske sykdommer, for å skape banebrytende terapier som kan transformere livene til millioner av mennesker globalt, sier Tamer Mohammed, administrerende direktør i Aspect Biosystems.

Han sier videre at partnerskapet utnytter Aspects vevsterapi-plattform, talentfulle team og modige visjon.

– Det styrker også vår strategi om å utvikle bioprintede vevsterapier gjennom partnerskap med globale, industriledende selskap, samtidig som vi avanserer vår egen terapeutiske pipeline, sier Mohammed i en uttalelse fra Novo Nordisk.

Muligheter innen diabetes type 1

Sentralt i samarbeidet er Aspects plattformteknologi, som skal muliggjøre utvikling av nye klasser av cellebaserte medisiner designet for å være biologisk funksjonelle, innkapslet for å være immunbeskyttende og passende for bruk i kirurgisk implantering.

Novo Nordisk skriver i en pressemelding at de selv har utviklet ekspertise som kan differensiere stamceller i et bredt utvalg av celler som kan brukes til å erstatte ødelagte og tapte celler som kan lede til spesifikke sykdommer. Dette kan for eksempel være insulinproduserende betaceller i type 1-diabetes. I tillegg understreker Novo at de har produksjonskapsiteten til å produsere celler i stor skala.

Jacob Sten Petersen, direktør for forskning og utvikling av celleterapier i Novo Nordisk , sier i en uttalelse at samarbeidet med Aspect Biosystems er en viktig komponent i selskapets strategi for utvikling av omfattende celleterapi-produkter.

– Vi gleder oss til å sammen utvikle løsninger for celleterapi-levering som kan lede til livsendrende behandlinger for de som lever med alvorlige kroniske sykdommer, sier han i en kommentar.

Powered by Labrador CMS