Legemidler og biotek

Illustrasjon av en leukemicelle.

Ibrutinib og venetoclax-kombo viser god effekt på tidligere ubehandlede pasienter med kronisk lymfatisk leukemi

Kombinasjonen av de to målrettede legemidlene ibrutinib og venetoclax viser høye nivåer av progresjonsfri overlevelse ett år etter avsluttet behandling på tidligere ubehandlede pasienter med kronisk lymfatisk leukemi.

Publisert

Ibrutinib er en behandling som tilbys tidligere ubehandlede pasienter med kronisk lymfatisk leukemi (KLL). Men pasientene må ta legemidlet daglig uten avbrudd, noe som kan være vanskelig for mange.

Nå gjennomfører AbbVie fase 2 av CAPTIVATE studien der de har satt seg fóre å dokumentere at venetoclax sammen med ibrutinib er et alternativ til daglig behandling med ibrutinib. Resultater som ble lagt frem på ASH viser ett års progresjonsfri overlevelse blant pasienter som ble randomisert til placebo eller ibrutinib etter å ha gjennomført kombinasjonsbehandlingen.

Snikende sykdom

Dette styrker hypotesen at behandlingen kan tilby KLL-pasientene remisjon og tid uten at de trenger å behandles. Studien viste at kombinasjonsbehandlingen holdt 95% av pasientene sykdomsfrie og i live ett år etter behandlingen var avsluttet.

KLL er den vanligste blodkreftsykdommen. Hvert år får rundt 340 mennesker i Norge diagnosen. - KLL har oftest en svært snikende debut. Vanligvis har ikke pasientene symptomer på diagnosetidspunktet og sykdommen oppdages gjerne tilfeldig i forbindelse med legeundersøkelser av andre grunner, fortalte professor i hematologi Geir Tjønnfjord da vi intervjuet ham for en tid tilbake.

- Majoriteten av de som får diagnosen KLL kommer aldri til å trenge behandling og vi starter heller ikke behandling når personen er symptomfri. I denne perioden følges personen nøye opp med undersøkelser og blodprøver. Behandlingen starter når sykdommen viser økt aktivitet, det vil si når det melder seg symptomer, eller blodprøver viser tegn til aktiv sykdom, sier Tjønnfjord.

Effektive og kostbare

Det er tre målrettede legemidler som er godkjent i Europa til behandling av KLL; Venclyxto (venetoclax), Imbruvica (ibrutinib) og Zydelig (idelalisib). Disse behandlingene er svært effektive. De er også veldig kostbare med en prislapp opp mot 500 000 kroner per pasient årlig.

Venetoclax tilhører en gruppe legemidler som kalles BCL-2-hemmere. Det virker ved at det blokkerer et protein i kroppen som kalles BCL-2. Dette proteinet hjelper kreftcellene til å overleve. Blokkering av dette proteinet bidrar til å drepe og redusere antallet kreftceller. Det forsinker også forverring av sykdommen.

Ibrutinib tilhører en gruppe legemidler som heter proteinkinasehemmere. Det virker ved å blokkere "Brutons tyrosinkinase", et protein i kroppen som hjelper kreftcellene med å vokse og overleve. Ved å blokkere dette proteinet bidrar Ibrutinib til å drepe og redusere antall kreftceller. Det bremser også kreftutviklingen.

Fravær av minimal restsykdom

Resultatene fra Captivate-studien bygger på tidligere rapporterte resultater som viser at førstelinjebehandling med Ibrutinib- og venetoclax gjør at pasienter oppnådde høye nivåer av uoppdagelig minimal restsykdom (undetectable minimal residual disease, uMRD) både i blodet (75 prosent av pasientene) og i benmargen (72 prosent av pasientene) før de ble randomisert til å stoppe behandlingen. MRD er en mye brukt metode for å diagnostisere KLL som måler antall leukemiceller som er tilbake i kroppen etter behandling. Pasienter med minimal restsykdom har dårligere prognose, fordi noen av pasientene ender opp med tilbakefall av kreft. uMRD er definert som lite eller ingen kreftceller funnet etter behandling.

- Disse resultatene viser at kombinasjonen ibrutinib pluss venetoclax fortsetter å gi sykdomsfri overlevelse for KLL-pasienter når behandlingen er fullført, sier dr. William Wierda. Han er professor på kreftavdelingen på MD Anderson Cancer Center og er studiens hovedforfatter. Det vil være veldig spennende for pasienter å ha et potensielt alternativ i fremtiden som kan sette dem i remisjon og gi dem tid uten behandling, sa han da studien ble presentert. Han er klar på at kombinasjonsbehandlingen må være i stand til å gjenta fase 2-resultatene i en fase 3 studie før Abbvie kan søke regulatoriske legemiddelmyndigheter om godkjenning.

Slik ser blodet til en pasient med kronisk lymfatisk leukemi ut under et mikroskop Foto: Getty Images
Powered by Labrador CMS