Legemidler og biotek, Kliniske studier
Ny norsk studie: Lungekreftpasienter lever mye lengre med ny strålebehandlingsmetode
Lungekreftpasienter lever mye lengre når de behandles med høyere stråledose som gis over lengre tid. Økningen i 2-årsoverlevelsen er på over 50 prosent. Det viser en pasientstudie som overlege Bjørn Henning Grønberg skal presentere på verdens største kreftforskningskongress - ASCO - denne uken.
Lungekreft er fortsatt den kreftsykdommen som tar flest leveår i Norge. I følge Kreftregisteret dør det hvert år om lag 2 200 av lungekreft. Og forekomsten av de som diagnostiseres (insidensen) fortsetter å øke, på tross av en betydelig nedgang i antall røykere. På ti år har insidensen økt med 27 % – til over 3 300 pasienter årlig.
Stort behov for nye behandlingsalternativer
Kjemoterapi i kombinasjon med strålebehandling er standardbehandlingen for pasienter med begrenset småcellet lungekreft (SCLC-LD). 25-30 prosent av pasientene blir kurert, men de fleste får tilbakefall og forskere over hele verden jobber for å finne bedre behandlingsalternativer.
Skal presentere på ASCO
Grønberg som er professor ved NTNU og overlege ved St. Olavs hospital har i en rekke år forsket og gjort pasientstudier for å finne nye metoder for å øke overlevelsen for lungekreftpasienter. Nå har han trolig lykkes med å finne en ny behandlingsmetode med stor effekt. Til søndag skal han som en av svært få forskere holde en presentasjon på verdens største kreftkongress, ASCO, hvor han legger fram resultatene fra studien. ASCO samler årlig om lag 40 000 onkologer og forskere fra hele verden i Chicago i slutten av mai.
Oppsiktsvekkende resultater
Abstractet (forskningssammendraget), som er tilgjengelig på ASCO sine nettsider viser oppsiktsvekkende resultater både når det gjelder det primære og de sekundære endepunktene.
I presentasjonen den 29. mai vil Grønberg legge fram flere data enn det som er inkludert i abstractet. Vi ser fram til å bringe en fullstendig presentasjon av studien når den er lagt frem.
På grunn av Covid-19 pandemien blir kongressen i år heldigital. Nær 2215 abstracts – forskningssammendrag - har sluppet gjennom nåløyet, og er kommet med i det vitenskapelige programmet. I tillegg vil over 3400 abstracts bli publisert på nett. Men bare en håndfull av forskerne får mulighet til å presentere sine funn i ASCO sin nettsending som går over to dager og som følges av forskere og onkologer over hele verden. Grønberg er en av disse få. Det i seg selv gir en pekepinn på betydningen av funnene i pasientstudien hans.
Økt stråledose over lengre tid øker overlevelsen kraftig
I en Fase II- studie har Grønberg testet ut om økt stråledose som gis over en lengre tidsperiode enn standard behandling påvirker tilbakefall og totaloverlevelse (OS) blant pasienter med småcellet lungekreft i begrenset stadium (begrenset til én lunge og regionale lymfeknuter).
Strålebehandling, også kalt høyenergetisk røntgenstråling virker ved å påvirke kreftcellenes arvemateriale, slik at de enten dør eller slutter å dele seg. Strålebehandling påvirker ikke bare kreftcellene, men også kroppens friske celler og dette kan gi bivirkninger. Målet er derfor å gi en stråledose som rammer kreftcellene samtidig som minst mulig friskt vev skades. Strålene virker kun på området de treffer og virkningen økes med økt dose. Normale celler er mer robuste og bedre til å reparere stråleskader enn kreftcellene. Ved å dele opp behandlingen i mange små doser (fraksjoner) og gi to behandlinger per dag, får de friske cellene tid til å repareres mellom hver behandling.
Stråledose måles i Gray (Gy) og er uttrykk for energien som absorberes i vevet. 45 Gy i 30 fraksjoner (over 3 uker) er den mest anbefalte behandlingen. Tidligere studier antyder at en høyere strålingsdose kan forlenge overlevelsen, dette er den første studien hvor man har sammenlignet effekten av standard dose med en høyere stråledose:
- Vi undersøkte om en høy dose på 60 Gy i 40 fraksjoner (over 4 uker) i stedet for 45 Gy i 30 fraksjoner (over 3 uker) var gjennomførbart, tolerert og forbedret overlevelsen, sier han til HealthTalk. Studien viser at økningen i 2-årsoverlevelse er på over 50 prosent. I gruppen som fikk høy dose var 70 prosent i live etter to år, mot 46 prosent i gruppen som fikk standardbehandlingen på 45 Gy. Pasientene i den første gruppen levde også gjennomsnittlig 19 måneder lengre, enn pasientene i den andre gruppen. Høydosepasientene lever ikke bare betydelig lengre, de fikk heller ikke flere eller sterkere bivirkninger enn de som fikk standardbehandling, forteller Grønberg.
Han forteller at studiens primære endepunkt var 2-års overlevelse, mens sekundære endepunkter var toksisitet, progresjonsfri overlevelse (PFS) og total overlevelse (OS).
176 pasienter ble innrullert i studien og 160 gjennomførte i tråd med studiens protokoll. 76 pasienter fikk standardbehandling 45 Gy i 30 fraksjoner - mens 84 pasienter fikk 60 Gy i 40 fraksjoner. Pasientene ble innrullert på 22 sykehus i hele Skandinavia.
Brukte PET-CT
I fase II-studien til Grønberg ble det brukt PET-CT (Positron emission tomography) til å planlegge strålebehandlingen for å lage et individuelt tilpasset behandlingsopplegg (doseplan) for hver enkelt pasient. Normalt gjøres dette med CT (computertomografi). Grønberg tror at bruken av PET-CT i stedet for CT kan forklare noen av de gode resultatene i studien. - En mer presis lokalisering av tumoren fører til en mer presis stråling og reduserer strålingsdosen av det friske vevet, sier han.
Abstractet har allerede vekket oppmerksomhet fra flere internasjonale nettsted og tidsskrift.
Du kan følge Grønbergs ASCO-presentasjon her.