ASCO 2023:
Dette var høydepunktene for de norske uro-onkologene på ASCO 2023
ASCO: Stavanger-overlege Maria Nyre Vigmostad og Lovisenberg/OUS-overlege Katarina Puco hadde flere spennende studier å trekke fra da de oppsummerte nyhetene på urologisk kreft fra ASCO-kongressen i Chicago.
ASCO, CHICAGO (HealthTalk): Vigmostad, som til daglig jobber som overlege på Avdeling for blod- og kreftsykdommer på Stavanger universitetssjukehus (SUS), prioriterte PEACE-1-studien som den kanskje aller viktigste innen prostatakreft på årets ASCO.
Annonse kun for helsepersonell
– Der kom det i år tilleggsdata på tillegg av strålebehandling, der man ser, i motsetning til i STAMPEDE-studien, ikke ser overlevelsesgevinst ved å stråle lavvolum på metastatiske prostatakreftpasienter. Men det er progresjonsfri overlevelse (PFS) og lengre tid til kastrasjonsresistens, og for første gang ble det vist at det er færre lokale symptomer ved å gi strålebehandling, sa Vigmostad.
Puco ville på sin side trekke frem et Late Breaking Abstract som ble presentert klokken halv åtte på morgenen den dagen HealthTalk intervjuet Puco.
– I studien er det brukt et medikament som heter erdafitinib (Balversa) hos pasienter som har metastatisk blærekreft, og som har hatt tidligere behandling med både kjemoterapi og/eller immunterapi, og progrediert på det. Det må testes for FGFR-mutasjoner, og de som har det får da erdafitinib.
Annonse kun for helsepersonell
Legemidlet ble i studien sammenlignet med standard kjemoterapi, og det viste seg at erdafitinib hadde gitt gevinst, både med tanke på utsettelse av progresjon og overlevelsesgevinst.
– Dette er definitivt noe man kan ta i bruk i praksis. En ting som er viktig å påpeke, er at diagnostikk og testing for FGFR-mutasjon ikke er en standard i Norge for tide, så det er noe man må tenke på når man skal ta i bruk denne behandlingen: Man må ta en test for å identifisere disse pasientene, sa Puco.
Hør om flere av uro-onkologenes favorittstudier fra ASCO i videointervjuet øverst i saken.