KONFERANSEDIALOG: Fra venstre: Carl Henrik Gørbitz, direktør for UiO:Life Science, Arnoldo Frigessi, Professor, Avdeling for biostatistikk, UiO, Leif Rune Skymoen, påtroppende direktør i LMI og Bjørn Atle Bjørnbeth, administrerende direktør, Oslo universitetssykehus.
Foto: Lars Brock Nilsen
Norway Life Science: Skymoen tror Norge kan bli store
Den påtroppende direktøren i Legemiddelindustrien (LMI) var under en dialogsesjon på Norway Life Science-konferansen klar på at Norge har bygget store industrier tidligere, og at vi har verktøyene for å gjøre det igjen.
Skymoen, som i mars inntar lederrollen i LMI, og som i mange år har vært administrerende direktør i den norske legemiddelprodusenten Curida, deltok mandag i en dialog sammen med Bjørn Atle Bjørnbeth, administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus (OUS), og Arnoldo Frigessi, professor ved Avdeling for biostatistikk ved Universitetet i Oslo (UiO). Temaet var den norske kunnskapsbasen innen livsvitenskap.
Annonse kun for helsepersonell
– Livsvitenskapsindustrien i Norge eksporterer for 27 milliarder norske kroner hvert år, og globalt sett er spillefeltet enormt. Norge kan, burde og vil ta en større del av dette. Vi har forskning i verdensklasse, og vi må gjøre om eksellent forskning til produkter, og skape jobber og større eksport. Dette vil igjen finansiere fremtidens velferd, og være en drivkraft for transformasjon av den norske økonomien. Offentlig-privat samarbeid vil være sentralt for dette, sa Skymoen under sesjonen, som ble ledet av Carl Henrik Gørbitz, direktør for UiO: Life Science.
Spente på nytt bygg
Panelet diskuterte blant annet UiOs nye Life Science-bygg og universitets satsing på dette området.
Annonse kun for helsepersonell
– For det første er dette en stor mulighet for oss, og vil være en fortsettelse av det flotte samarbeidet vi har med UiO. For det andre vil dette fungere som et utstillingsvindu som vi kan bruke for å tiltrekke oss talenter og skape fantastiske resultater. Vi trenger flere fasiliteter for å lukke gapet mellom forskning og kommersialisering, og jeg tror vi har mye å jobbe med der.
Frigessi skjøt inn at han håper Avdeling for biostatistikk kan bli en søyle i den nye bygningen.
– Jeg ser for meg at vi vil ha jevnlige møter, slik vi har her i dag, der vi møtes for diskusjoner og workshops, der vi kan lære bort og lære av hverandre. En smeltedigel av aktiviteter. Jeg har lenge hatt en drøm om at vi skal finne ut av «the law of cancer growth». Ingen vet egentlig i dag om lovene for hvordan en tumor vokser i kroppen. Dette er en fantastisk mulighet til å finne disse lovene, og Life Science-bygningen kan stedet der det skjer, sa Frigessi.
Har tro på sterk industri
Annonse kun for helsepersonell
Møteleder Gørbitz spurte avslutningsvis Skymoen om han på ordentlig har tro på at Norge har det som trengs for å bygge en sterk life science-industri.
– Ja, det kan vi. Norge har bygget sterke industrier tidligere, for eksempel innen olje, gass og hydrokraft. Dersom vi har kunnskapen, den politiske viljen, og de rette nettverkene, kan vi få dette til. Vi har eksisterende kompetanse og stort potensial.