NY AVTALE: Det relativt ferske norske biotekselskapet Authera kom mandag med nyheten om at de har gått inn i et forskningssamarbeid med den større, nederlandske biotekaktøren Argenx om såkalt neonatal Fc reseptor (FcRN). Fra venstre: styremedlem Inger Sandlie, forskningsdirektør Torleif Tollefsrud Gjølberg, administrerende direktør Simone Mester og styreleder Jan Terje Andersen.
Foto: Authera
Norske Authera går inn i forskningssamarbeid med nederlandske Argenx
Det nyoppstartede norske biotekselskapet, som blant annet professor Jan Terje Andersen har startet opp, skal samarbeide med det nederlandske selskapet for å få økt forståelse for den komplekse biologien til neonatal Fc reseptor (FcRn).
Argenx utvikler og kommersialiserer den første og eneste godkjente FcRN-blokkeren i USA, EU og Japan. Gjennom samarbeidet er målet å finne ut av hvordan FcRN organiserer transport av sine ligander i visse celler, i tillegg til å finne ut av hvordan forskjellige protein-moduler håndteres i en cellulær og in vivo-kontekst. Funnene fra samarbeidet skal publiseres i et fagfellevurdert tidskrift, skriver Authera i en pressemelding.
Annonse kun for helsepersonell
– Vil bane veien
– Vi er glade for å kunne gå inn i dette forskningssamarbeidet med et slikt fremoverskuende, globalt immunologi-fokusert selskapet, som deler vår visjon å å fine ny molekylær og cellulær kunnskap om FcRN, som vi har stor tro på vil få brede implikasjoner og bane veien for utviklingen av skreddersydde behandlingsmuligheter. Dette er en flott validering av vår teknologiplattform, som er bygget på kunnskap generert fra akademisk-fokusert forskning over flere år, sier Simone Mester, som er medgrunnlegger og administrerende direktør i Authera, i pressemeldingen.
– Likesinnet selskap
Annonse kun for helsepersonell
Peter Ulrichts, forskningsdirektør i Argenx, sier følgende i en kommentar formidlet gjennom Authera:
– Som en forskningsbasert organisasjon som leder forskningen på FcRN-blokkade, er vi glade for å kunne samarbeide med en likesinnet partner somAuthera for å avansere vår forståelse av de fundamentale biologien assosiert med FcRN, for å adressere immunologiske sykdommer.
Ulrichts sier videre at de tror de er ved begynnelsen av å realisere det fulle potensialet til FcRN.
– Vi håper at vi gjennom dette samarbeidet kan fortsette å demonstrere verdien av de terapeutiske mulighetene FcRN kan ha for mange personer som lever med autoimmune sykdommer, sier han.
Annonse kun for helsepersonell
Authera AS er et preklinisk biotekselskap som beskriver seg selv som «dedikerte til oppdagelsen og utviklingen av nye biologiske terapier. Selskapet jobber spesielt med og har mye kunnskap om FcRN, og har bygget sin egen teknologiplattform basert på dette. Selskapet er en «spinout» fra laboratoriet for adaptiv immunitet og homoestase ved Universitetet i Oslo og Oslo Uniiversitetssykehus, som ledes av professor Jan Terje Andersen. Selskapet ble grunnlagt av Andersen, Simone Mester, professor emerita Inger Sandlie og Torleif Tollefsrud Gjølberg, som er selskapet forskningsdirektør.