Legemidler og biotek, Coronaviruset
Roche har fått USA-godkjenning for antistofftest - kommer til Norge denne uken
Det jobbes på spreng for å utvikle tester som kan slå fast hvem som har hatt coronaviruset og hvem som har opparbeidet immunitet. Nå har det amerikanske legemiddelverket (FDA) godkjent en slik test fra legemiddelgiganten Roche. Denne uken kommer testen til Norge og den kan utføres på instrumenter som allerede finnes på mange norske laboratorier.
FDA-godkjenningen er en såkalt nødgodkjenning - emergency use authorization (EUA) - og innebærer at antistofftesten nå kan tas i bruk i USA og alle land som godkjenner CE-merket medisinsk teknisk utstyr - deriblant Norge.
- Antistofftesten kommer til Norge denne uken. Vi er naturlig nok usikre på hvor mange nordmenn som vil testes for antistoffer. Vi kommer derfor til å være i dialog med norske helsemyndigheter for å avdekke hvor mange tester som Norge trenger. Det sier Hans Christian Hansson som er direktør for samfunnskontakt og kommunikasjon i Roche Norge.
Bidrar til at vi kommer raskere tilbake til normalen
Den nye Elecsystesten til Roche kan oppdage antistoffer i blodet hos personer som har vært utsatt for det nye coronaviruset, som forårsaker COVID-19-sykdommen. Når man får en infeksjon danner immunsystemet proteiner som kalles antistoffer bidrar til å bekjempe infeksjonen. Antistofftesting er sentralt for å identifisere personer som har blitt infisert med viruset, spesielt de som kan ha blitt smittet, men som ikke har fått symptomer.
- Når vi etter hvert lærer oss mer om immuniteten til COVID-19, kan testen potensielt bidra til å hjelpe samfunnet med å komme raskere tilbake til normalen, sier Daniel Malarek, administrerende direktør i Roche Diagnostics Norge.
Øker produksjonen kraftig
Thomas Schinecker som leder Roche Diagnostics, sier at selskapet har som mål å mer enn doble produksjonen av tester fra omtrent 50 millioner i måneden til betydelig mer enn 100 millioner i måneden innen utgangen av året.
Roche, som også lager tester for å avdekke om en person er smittet av Covid-19, sier at antistofftesten har en nøyaktighet på over 99.8 prosent og en sensitivitet på 100 prosent hvilket medfører at testen vil gi veldig få falske positive og ingen falske negative. Et falsk-positivt resultat kan føre til man feilaktig konkluderer at noen har immunitet.
Testen er avhengig av at blodet hentes fra en vene (venøs blodprøve) og dette gir en høyere nøyaktighet enn en kapillær blodprøve fra en finger.
- Hvis du tar en kapillær blodprøve, vil du aldri kunne oppnå det samme nivået av spesifisitet som du vil oppnå når du analyserer blod fra venen, sier Schinecker.
Flere legemiddelselskaper og laber jobber nå med å utvikle slike tester. En lignende antistofftest er også utviklet av Abbott Laboratories.