Helseteknologi, Coronaviruset
Undersøkelse: 2 av 100 har antistoffer mot coronavirus – FHI tror svært få har vært smittet
Blodprøver fra 400 personer viser at 2 av 100 har antistoffer mot coronavirus. Det tyder på at en liten del av befolkningen har vært smittet. Befolkningen er derfor sårbar for nye utbrudd av Covid-19, ifølge forskerne.
Bodprøvene ble tatt i forrige uke av 397 deltakere i den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa). Alle som er testet så langt, bor i Oslo, som er fylket med flest meldte coronatilfeller per innbygger.
Resultatene ble gjort kjent torsdag morgen. Foreløpige utregninger viser at andelen med påviste antistoffer er under 2 prosent.
– Resultatene viser at det er svært få som hittil har hatt infeksjonen, sier prosjektleder Per Magnus ved Folkehelseinstituttet (FHI).
Når man får en infeksjon danner immunsystemet proteiner som kalles antistoffer bidrar til å bekjempe infeksjonen. Antistofftesting er sentralt for å identifisere personer som har blitt infisert med viruset, spesielt de som kan ha blitt smittet, men som ikke har fått symptomer.
Tilfeldige personer
Det var tilfeldige personer fra MoBa-undersøkelsen som ble invitert med – uavhengig om de har vært smittet eller om de har hatt luftveissymptomer.
Analysene av antistoffer er gjort med en test utviklet av to forskningsgrupper under ledelse av Fridtjof Lund-Johansen og Jan Terje Andersen på avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus (OUS).
Metoden er sammenlignet med kommersielle tester som er under utprøving ved avdeling for mikrobiologi ved OUS – og alt peker i samme retning.
Sårbare for nye utbrudd
Forskerne forteller at prøvene viser at den norske befolkningen i liten grad viser tegn på gjennomgått infeksjon.
– Befolkningen er derfor sårbar for nye utbrudd av Covid-19, sier prosjektleder Magnus.
I ukene som kommer, skal Folkehelseinstituttet fortsette med testing gjennom ulike befolkningsundersøkelser. Dette vil gi sikrere resultater når det gjelder antistoffer.
To ulike prøver
Blodprøvetesten etter antistoffer skiller seg fra virustesten (PCR-testen), som tas med en vattpinne i nesa eller svelget og viser om personen har virus i kroppen, eller nylig har hatt det.
Tilbud om antistofftest blir i dag bare gitt til bestemte utvalg av befolkningen, men det vil bli utvidet ettersom testkapasiteten øker.
Det jobbes på spreng for å utvikle tester som kan slå fast hvem som har hatt coronaviruset og hvem som har opparbeidet immunitet. Nå har det amerikanske legemiddelverket (FDA) godkjent en slik test fra legemiddelgiganten Roche. Denne uken kommer testen til Norge og den kan utføres på instrumenter som allerede finnes på mange norske laboratorier.
- Bidrar til at vi kommer raskere tilbake til normalen
Den nye Elecsystesten til Roche kan oppdage antistoffer i blodet hos personer som har vært utsatt for det nye coronaviruset, som forårsaker COVID-19-sykdommen.
- Når vi etter hvert lærer oss mer om immuniteten til COVID-19, kan testen potensielt bidra til å hjelpe samfunnet med å komme raskere tilbake til normalen, sier Daniel Malarek, administrerende direktør i Roche Diagnostics Norge.
Roche, som også lager tester for å avdekke om en person er smittet av Covid-19, sier at antistofftesten har en nøyaktighet på over 99.8 prosent og en sensitivitet på 100 prosent hvilket medfører at testen vil gi veldig få falske positive og ingen falske negative. Et falsk-positivt resultat kan føre til man feilaktig konkluderer at noen har immunitet.
Testen er avhengig av at blodet hentes fra en vene (venøs blodprøve) og dette gir en høyere nøyaktighet enn en kapillær blodprøve fra en finger.