Legemidler og biotek

Legemiddelindustrien oppretter milliardfond for øke investeringene i mindre bioteknologiselskaper. Målet er å bringe to til fire nye antibiotika frem til pasientene i løpet av ti år.

Legemiddelindustrien etablerer milliardfond for å bekjempe antibiotikaresistens

Flere av verdens største legemiddelselskaper, blant annet Pfizer, GlaxoSmithKline og Novartis går sammen om å etablere et fond på 10 milliarder kroner for bistå antibiotikaprodusentene som sliter og å utvikle nye antibiotika.

Publisert

Selskapene som utvikler nye antibiotika har lenge slitt med å tiltrekke seg nye investeringer og flere selskaper har gått konkurs. Samtidig har Offentlige helsemyndigheter slått alarm om en gryende helsekrise, og sier at dødsfall som følge av antibiotikaresistente bakterier kan overgå dødsfall som følge av Covid19-pandemien.

Initiativet ble presentert i Berlin i går ettermiddag, på et arrangement der blant andre sjefen for Verdens helseorganisasjon, Tedros Adhanom Ghebreyesus, og helseministrene fra Danmark og Tyskland var til stede.

Øker investeringene i nye antibiotika

Farmasigigantene er blant dem som står bak det nye initiativet og fondet, som har fått navnet AMR Action Fund. AMR står for antimikroberesistens.

Fondet har som mål å bidra til å øke investeringene i mindre bioteknologiselskaper etter at flere store legemiddelprodusenter, blant annet Sanofi, har besluttet å slutte med å utvikle nye antibiotika.

-Fondet er etablert for å kjøpe oss tid, sier administrerende direktør David Ricks i Eli Lilly. Vi kjøper oss sannsynligvis 4-5 år med dette initiativet,sier han. Fondet som ledes av International Federation of Pharmaceutical Manufacturer & Associations, er tenkt som en midlertidig løsning inntil ny lovgivning kan gi en mer permanent løsning i denne delen av legemiddelmarkedet.

Dødstallene stiger

– Antibiotikaresistens er en av de største globale helsetruslene, som verdenssamfunnet må gå sammen om å løse. AMR Action Fund er et viktig initiativ fordi det skal være med på å sikre at det utvikles ny og effektiv antibiotika, sier Danmarks helseminister Magnus Heunicke på den virtuelle presselanseringen i Berlin.

Andre selskaper som deltar i fondet inkluderer Johnson & Johnson, Bayer, Amgen, Daiichi Sankyo, Eli Lilly, Novo Nordisk og Merck (som heter MSD i Europa)

- Initiativet gir disse bioteknologiselskapene tilgang til de forskjellige kapabilitetene som store farmasøytiske selskaper har, for eksempel produksjon og regulering, sa Silas Holland, som er fondets leder for eksterne relasjoner og global direktør for myndighetskontakt i Merck.

Et uavhengig vitenskapelig panel vil gjennomgå og anbefale finansiering for selskaper som utvikler lovende nye antibiotika, sa Holland. Gruppens mål er å bringe to til fire nye antibiotika frem til pasientene i løpet av ti år.

Ifølge Novo Nordisk døde 700.000 mennesker i verden i fjor som følge av infeksjoner forårsaket av resistente bakterier. Tallet spås å stige til 10 millioner i året innen 2030.

Powered by Labrador CMS