Legemidler og biotek
Ny studie: Legemiddel fra Eli Lilly bremser utviklingen av Alzheimer
Det eksperimentelle legemidlet donanemab bremser sykdomsutviklingen hos pasienter med tidlige symptomer på Alzheimers sykdom.
Bidrar til å fjerne eller redusere beta-amyloid
Det sier legemiddelselskapet Eli Lilly, som har utviklet legemidlet.
Donanemab er et monoklonalt antistoff som angriper et protein kalt beta-amyloid som danner unormale plakkavsetninger i hjernen til mennesker med Alzheimers sykdom. Eli Lilly sier at studien dokumenterer at donanemab bidrar til å fjerne eller redusere disse amyloid-avsetningene.
Nyheten vil trolig generere både begeistring og debatt i Alzheimer-miljøet, fordi TRAILBLAZER-ALZ studien er relativt liten - bare 272 pasienter deltok - og fordi donanemab er det siste i en serie med lignende legemidler som alle retter seg mot den samme grunnleggende kjemiske mekanismen kjent som beta-amyloid. Flere tidligere legemidler som retter seg mot beta-amyloid - inkludert Lillys egen solanezumab - har blitt skrotet og ikke kommet ut til pasientene. Forskningen har kostet legemiddelprodusentene milliarder av dollar.
Gir nytt liv til "amyloid-hypotesen"
Det neste Alzheimerlegemidlet som nå ligger til godkjenning hos FDA er Biogens aducanumab. I november anbefalte et panel av eksperter at FDA ikke godkjenner aducanumab. FDA har lovet at de vil komme med en beslutning innen 7. mars, og vanligvis følger legemiddelbyrået rådene fra sine ekspertpaneler.
Lillys resultater vil ganske sikkert bidra til å intensivere debatten om "amyloid-hypotesen", og til tross for ekspertpanelets negative konklusjon steg Biogens aksjer 15 prosent da studieresultatene om den potensielle konkurrenten donanemab ble kjent. Eli Lillys børskurs har gjort et enda større byks og har lagt på seg over 20 prosent.
Både donanemab og Biogens aducanumab et monoklonalt antistoff som angriper et protein kalt amyloid som danner unormale plakkavsetninger i hjernen til mennesker med Alzheimers sykdom.
Eli Lilly forteller at deres beta-amyloid-målrettede antistoff donanemab bremset sykdomsutviklingen hos pasienter med tidlige symptomer på Alzheimers sykdom i en randomisert fase II-studie.
Nådde sitt primære endepunkt
Selskapet sier i en pressemelding at studien nådde sitt primære endepunkt, og reduserte forverringen til pasientene målt etter det kliniske diagnoseverktøyet Integrated Alzheimers Disease Rating Scale (iADRS). Pasienter som fikk donanemab, utviklet sykdommen 32% langsommere enn de som fikk placebo. Selskapet sa at resultatene var statistisk signifikante, men har ikke lagt frem ytterligere data. Eli Lilly sier at også andre endepunkter på legemidlets effekt, inkludert hvor raskt pasienter falt på andre vurderingsskalaer, viste at legemidlet hadde effekt, men ikke alle data statistisk signifikante.
Selskapet vil legge frem studieresultatene i sin fulle bredde på en legemiddelkonferanse.
Har startet ny og større studie
Ved oppstarten av studien hadde pasientene 108 centiloider med plakk (en centiloid er en måleenhet som brukes til å måle plakk ved hjerneskanninger). Dette ble i gjennomsnitt redusert med 84 centiloider etter 78 uker. Et nivå under 25 centiloider regnes som en "negativ" amyloid hjerneskanning. Pasientene i studien sluttet å få legemidlet når plakknivået var under 25 centiloider på to påfølgende målinger eller 11 centiloider på en måling
- Vi er svært fornøyd med disse positive resultatene for donanemab som en potensiell behandling, sier Mark Mintu som er Eli Lillys konserndirektør for smerte og nevrodegenerasjon. - Vi ser frem til å se om vi klarer å reprodusere og øke disse viktige funnene i vår andre pågående donanemab-studie, TRAILBLAZER-ALZ 2, sier han. Denne studien omfatter om lag 500 personer.
Fjerner plakk raskere
Lillys forskningsdirektør Dan Skovronsky, sier at det som skiller donanemab fra andre beta-amyloid antistoffer er at det fjerner amyloid-plakk mye raskere. - Vi har noe annet her som virkelig kan fjerne plakk - mange pasienter får fjernet alt plakk - og det skjer raskt, sier Skovronsky.
Skovronsky sier at Eli Lilly vil snakke med sentrale legemiddelmyndigheter om resultatene av studien, noe som kan bety at legemiddelprodusentene håper det kan være mulig å få en markedsføringstillatelse fra FDA og EMA basert på fase 2 studiene.