Legemidler og biotek
Ja til fem nye kreftlegemidler og Norges første genprofiltest
Brystkreftforeningen jubler. Beslutningsforum sa i dag ja til fem nye kreftlegemidler, to av dem er brystkreftlegemidler. Sykehusene får også ta i bruk ny brystkreft-test som vil gjøre det lettere for kreftlegene å målrette behandlingen slik at bare de pasientene som har nytte av cellegift får det.
- Jeg er helt i ekstase. Dette ble en veldig god dag, og nå må vi feire. Det sier en svært glad Ellen Harris Utne som er styreleder i Brystkreftforeningen. Beslutningsforum sa i dag ja til de to brystkreftlegemidlene Kisqali og Ibrance begge til behandling av HR-positiv og HER2-negativ brystkreft. I tillegg ble det også gitt grønt lys for genprofiltesten Prosigna. Hormonreseptor (HR)-positiv brystkreft Hormonreseptor-positiv brystkreft er den vanligste typen brystkreft, og står på verdensbasis for ca. 80% av tilfellene.
Kisqali er utviklet av Novartis, mens det er Pfizer som har utviklet Ibrance.
-3 589 kvinner får brystkreft hvert år i Norge. Hva betyr dette for brystkreftpasientene?
-Dette betyr at legene får en bedre verktøykasse, og at vi er kommet mye nærmere det som er tema for Rosa sløyfe-kampanjen i år som er persontilpasset behandling. Både de to nye medisinene og ikke minst gentesten gjør at legene blir bedre til å målrette behandlingen. Dette er er utvikling som skjer i behandlingen av alle krefttyper. Denne gentesten gjør det mulig at brystkreftpasientene kan få en mer skånsom behandling fordi de kan slippe å ta cellegift når det ikke er nødvendig, sier Ellen Harris Utne.
Beslutningsforum er fornøyd
Stig A. Slørdahl som er leder i beslutningsforum er også svært fornøyd med dagens vedtak. - Vi har sagt ja til alle legemidlene vi i dag hadde til behandling med unntak av prostatakreft-legemidlet Xtandi. her trenger vi mer effektdokumentasjon, sier han til Healthtalk. Vi intervjuet ham rett etter at Beslutningsforum hadde tatt sine beslutninger.
- Hva kommer dette til å bety for pasientbehandlingen?
- Vi ønsker å ta i bruk alle de gode medisinene som kommer, og det er veldig hyggelig at vi kan si ja til å ta i bruk medisiner som vil komme pasientene til gode. I dag har vi også sagt ja til genprofiltesten Prosigna, og det er første gang vi sier ja til en slik genprofiltest. Vi forventer at denne testen som skal inngå som en del av beslutningsgrunnlaget for legene gjør at kvinner slipper å ta adjuvant behandling det vil si tilleggsbehandling med cellegift etter operasjon når testen vil vise at de ikke har behov for det. Da slipper også pasientene bivirkningene som cellegiften medfører. Det er veldig positivt, sier Slørdahl
Her er vedtakene til Beslutningsforum
Her er vedtakene til Beslutningsforum
Sier ja til Norges første genprofiltest
- Diagnostisering: Prosigna test (PAM50 ROR) til bruk for beslutninger om adjuvant behandling ved brystkreft
Disse legemidlene fikk ja
- Brystkreft: Ribosiklib (Kisqali) i kombinasjon med aromatasehemmer eller fulvestrant til første- og andrelinjebehandling av HR-positiv, HER2-negativ lokalavansert, metastatisk brystkreft. Les mer på metodesidene her (førstelinjebehandling) og her (andrelinjebehandling). Utviklet av Novartis.
- Brystkreft: Palbociklib (Ibrance) i kombinasjon med fulvestrant til behandling av HR-positiv, HER2-negativ metastatisk brystkreft som har progrediert etter endokrin behandling. Utviklet av Pfizer.
- Wilsons sykdom: Trientin tetrahydroklorid (Cuprior) til behandling av Wilsons sykdom hos pasienter i alder fem år eller eldre som ikke tåler behandling med D-penicillamin.
- Leukemi: Midostaurin (Rydapt) til behandling av FLT3-mutert akutt myelogen leukemi (AML). Utviklet av Novartis.
- Midostaurin (Rydapt) til behandling av fremskreden systemisk mastocytose.
- Lungekreft: Brigatinib (Alunbrig) til behandling av ALK positive pasienter med avansert ikke småcellet lungekreft (NSCLC) tidligere behandlet med krizotinib. Utiklet av Takeda.
- Lungekreft: Durvalumab (Imfinzi) Immunterapi til behandling av lokalavansert, inoperabel ikke-småcellet lungekreft. Utviklet av AstraZeneca.
Dette legemidlet fikk nei
- Prostatakreft: Enzalutamid (Xtandi) til behandling av kastrasjonsresistent ikke-metastatisk prostatakreft. Utviklet av Astellas.