Legemidler og biotek
Magesekkreft: Enhertu forbedret overlevelsen med 41 prosent i forhold til kjemoterapi
Daiichi Sankyo og AstraZenecas målrettede kreftlegemiddel Enhertu (trastuzumab deruxtecan) viste en forbedring i objektiv responsrate (ORR) og totaloverlevelse (OS) i forhold til kjemoterapi.
Dette fremgår av en fase II-studie med 187-personer som ble presentert på ASCO20.
I følge Kreftregisteret fikk 392 mennesker magesekkreft i Norge i 2018. 235 menn og 157 kvinner.
Studien evaluerte pasienter med HER2-positiv, ikke-opererbar eller metastatisk magesekkreft som hadde gjennomgått to eller flere behandlinger inkludert med Herceptin (trastuzumab) og kjemoterapi.
DESTINY-Gastric01 studien viser at pasienter som ble behandlet med det målrettede kreftlegemidlet Enhertu hadde en 41% reduksjon i risiko for død sammenlignet med pasienter som fikk kjemoterapi: Gjennomsnittlig overlevelse for pasientene som fikk Enhertu som monoterapi var 12,5 måneder og 8,4 måneder i kontrollgruppen som fikk cellegift.
Økte overlevelsen og reduserte svulstene
Over halvparten av Enhertu-pasientene var fremdeles i live etter ett år, mens færre enn 29% av pasientene som fikk cellegift var i live etter ett år. Det skriver Daiichi Sankyo og AstraZenecas i en pressemelding.
Enhertu hadde også stor effekt når det gjelder å redusere svulstene. Objektiv responsrate (ORR) var 42.9% for Enhertu monoterapi og 12.5% for de som fikk kjemoterapi.
Stor tro på behandlingsprinsippet
Roche sitt konkurrerende konjungerende antistoff, HER2-legemidlet Kadcyla, lykkes ikke i en tilsvarende studie med å forlenge livene til pasienter med magesekkkreft etter at de hadde blitt behandlet med kjemoterapi som førstelinje. Både Kadcyla og Enhertu bruker trastuzumab, som er Roche sitt Herceptin som antistoff-komponent, men skiller seg ut på andre områder.
Konjugerede antistoffer er sentralt for Daiichi Sankyos ambisjoner på markedet for kreftbehandling, og selskapet mener at Enhertu har en stor fremtid.
Første HER2-behandlingen som viser overlevelsesgevinst
- Resultatene fra denne studien betyr at Enhertu er den første målrettede HER2-behandlingen som viser en generell overlevelsesgevinst - som er gullstandarden i evaluering av kreftbehandlinger - for HER2-pasienter som tidligere er behandlet for gastrisk kreft, sier Antoine Yver. Hun er Daiichi Sankyos FoU-leder innen onkologi. - Disse dataene er oppmuntrende og meningsfulle siden pasienter med avansert gastrisk kreft har begrensede behandlingsalternativer når de har fått spredning og har en høy dødelighet. Vi samarbeider med legemiddelmyndigheter i flere land for å tilby Enhertu til pasienter med metastatisk gastrisk kreft så raskt som mulig, sier hun.
Potensialet til å bli en ny standardbehandling
- Etter at pasienter med HER2-positiv metastatisk gastrisk kreft har mottatt den første behandlingen med et anti-HER2-regime, er det begrensede muligheter og ingen godkjente HER2-målrettede terapier som er tilgjengelig, sa hovedforfatter av studien Kohei Shitara under presentasjonen på ASCO. Basert på de overbevisende resultatene fra DESTINY-Gastric01-studien, har Enhertu potensialet til å bli en ny standard i behandlingen av disse pasientene, sa han.
Enhertu fikk nylig status som “Breakthrough therapy” av FDA for tredje-linje HER2-positiv gastrisk kreftbehandling og dataene har blant annet blitt sendt til japanske helsemyndigheter for godkjenning.
Enhertu har også vist sterke kliniske data for HER2-positiv brystkreft, noe som ga dem status som “Break through therapy” hos FDA i slutten av 2019.
Også positive data på tarmkreft
På ASCO presenterte de to selskapene også data for Enhertu innen tarmkreft. Astra Zeneca og Daiichi Sankyo holder her på å avslutte en head to head studie mellom Enhertu og Kadcyla som andrelinjebehandling in the second-line setting. Studien heter Destiny-Gastric02. Studien vil trolig være klar i løpet av 2020.