Legemidler og biotek
Apotekforeningen raser mot Regjeringen: Kaller lovforslag “Inngripende reguleringer”
I går la regjeringen frem et lovforslag for å styrke legemiddelberedskapen. Det har fått Apotekforeningen til å reagere kraftig. De reagerer særlig på at regjeringen vil gi Legemiddelverket innsyn i apotekenes og apotekgrossistenes lagerstatus.
- Apotekbransjen har i lang tid vært i dialog med myndighetene for å finne best mulige løsninger når legemiddelmangel oppstår. Da blir vi veldig overrasket over og kritisk til at departementet velger å benytte mange inngripende reguleringer, og hopper over muligheten for tiltak som enkelt kunne blitt gjennomført uten lovregulering. Det gjelder særlig tilgang på informasjon om lagerstatus. Her kunne fortsatt dialog ført til både raskere og bedre resultater, og enklere løsninger. Det sier Oddbjørn Tysnes som er direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen.
Alvorlig og økende legemiddelmangel
Det har aldri vært større mangel på legemidler i Norge. Siste oppdaterte tall fra 18. oktober i år viser at det så langt i år har vært 1035 meldinger om legemiddelmangel. Helseminister Bent Høie er klar på at medisinmangelen setter menneskers liv og helse i fare og at det haster med tiltak.
Tirsdag morgen sendte regjeringen et lovforslag på høring, som har som formål å nettopp styrke legemiddelberedskapen i Norge. Forslaget innebærer omfattende endringer i legemiddelloven, apotekloven, apotekforskriften og grossistforskriften.
Savner tiltak overfor legemiddelindustrien
Lovforslaget vil gi mulighet til å kunne rasjonere legemidler fra apotek og grossist ved fare for en mangelsituasjon, forby parallelleksport og gi Legemiddelverket innsyn i grossistenes og apotekenes lagerstatus, slik at Legemiddelverket får oversikt over det totale legemiddellageret i landet.
– Vi savner en drøfting av hvordan legemiddelleverandørene skal bidra til å løse problemene med legemiddelmangel. Det er merkelig at departementet ikke har et eneste forslag til regulering av den parten som faktisk er hovedårsaken til at manglene oppstår, sier Tynes og viser til legemiddelindustrien.
– At høringsnotatet overhodet ikke drøfter hvordan parallellhandel er løsningen for mange av mangelsituasjonene som oppstår i apotekene er en stor svakhet, når forbud mot parallelleksport er et av hovedtiltakene. Forslaget er også mangelfullt i den forstand at det er mange innspill de ikke drøfter, som blant annet muligheten for salg av legemidler mellom apotek når ett apotek er tomt, og en utvidet mulighet for retur av legemidler til grossist, sier Tysnes.
– Ett forslag vi tror kan virke positivt i noen tilfeller, er forslaget om rasjonering - forutsatt at det blir riktig gjennomført, legger han til.
Legemiddelindustrien vil la pasientene få informasjon
Karita Bekkemellem som er administrerende direktør i Legemiddelindustrien gir full støtte til regjeringens lovforslag, men ønsker å gå enda lenger.
- Vi mener at det ikke er nok at Statens legemiddelverk får innsyn i apotekkjedenes lager av legemidler. Det bør være en selvfølge at apotekene tilgjengeliggjør data over sin legemiddelbeholdning slik at pasienter lettere kan finne ut hvilke apotek som har legemidlene som de trenger, sier Bekkemellem som forteller at dette er et tiltak som allerede er innført i Sverige.
-Hva kreves for å lage en løsning som gir pasientene oversikt over lagerstatus i apotekene?
-Felleskatalogen som eies av Legemiddelindustrien kan i løpet av kort tid ha på plass en webløsning der pasientene kan sjekke lagerbeholdningen i apotekene. Felleskatalogen har allerede et system på plass som varsler om legemidler det er mangel på. Vi trenger bare data fra apotekene om deres lagerstatus, og det krever at regjeringen vedtar en forskriftsendring som pålegger apotekene å gi oss disse dataene, sier Bekkemellem.
Krevende for pasientene
I går møtte HealthTalk Liv Drolsum som hadde vært på flere apotek i jakt på et reseptbelagt legemiddel. Hun fikk til slutt beskjed på Apotek1 Sfinxen på Majorstua at medisinen først var på lager i uke 8. - Nå må jeg tilbake til legen min for å se om han kan skrive ut en annen medisin til meg. Men jeg vet at disse har bivirkninger så jeg vil helst ha den som jeg pleier å bruke. Det er tungvint, men det er andre pasienter som har det verre enn meg, sier hun.
Les også: Rekordstor legemiddelmangel