Helseteknologi

Aleris Helse selges til et internasjonalt oppkjøpsfond

1 100 norske Aleris-ansatte får ny arbeidsgiver.

Aleris Helse selges for 2,6 milliarder kroner til det private oppkjøpsfondet Triton.

Publisert

Så er det altså klart: Investeringsselskapet Triton kjøper det skandinaviske private helseforetaket Aleris for 2,6 milliarder kroner.

Oppkjøpet gjelder omkring 100 sykehus- og røntgenvirksomheter i Norge, Sverige og Danmark med tilsammen 3300 medarbeidere og en omsetning på 4,4 milliarder svenske kroner.

I Norge er Aleris den største aktøren innenfor privat sykehustjenester og er blant annet en stor leverandør av tjenester til norske helseforetak.

Med dette sluker Triton opp resten av Aleris. I oktober 2018 ble nemlig Aleris Omsorg solgt til den svenske velferdsgiganten Ambea for 2,6 milliarder svenske kroner. Dette salget omfattet Aleris Omsorg i Sverige, Danmark og Norge som drev stort innen personlig assistent, barnevern og psykisk omsorg. Med salget av Aleris Omsorg, fikk over over 3.000 ansatte i Norge en ny arbeidsgiver. Ambea eies av oppkjøpsfondet Triton.

Triton er ikke et profilert oppkjøpsfond, men har tidligere vært på jakt i Norge og kjøpt opp den Moldebaserte suksessbedriften Glamox. Glamox driver stort i belysning rettet mot det profesjonelle markedet.

Wallenberg kaster kortene

Investor AB er kjent for å være en meget langsiktig eier, men har aldri helt knekt “sykehuskoden”. De Skandinaviske helsesystemene er dominert av offentlige sykehus, men det er få likheter i hvordan de tre helsesystemene rent praktisk fungerer og hvordan en privat aktører kan supplere det offentlige tilbudet. Investor har derfor aldri lykkes med å hente ut synergier på tvers av de tre markedene. Det har vært langt mer utfordrende for Investor AB å drive en Skandinavisk sykehuskjede enn det man forventet ved oppkjøpene. Heller ikke inntoget av en blå regjering i Norge med helseminister Bent Høie i spissen ga nevneverdig flere pasienter til Aleris. Avkastningen av den investerte kapitalen har vært lav, og nå kaster den svenske eierfamilen kortene. Wallenbergfamilien har lenge prøvd å selge Aleris Helse, men uten hell - før nå.

1 100 ansatte i Norge følger med i salget

Med salget av Aleris Helse følger de ansatte på medisinske sentre, røntgen og sykehusdelen med. Her er det omkring 1 100 ansatte i Norge med en omsetning på 1,6 milliarder kroner i året. Totalt har Aleris Helse-konsernet rundt 4 500 medarbeidere og en omsetning på 5,5 milliarder norske kroner.

I november 2015 kjøpte Aleris en av deres hovedkonkurrenter Teres Medical Group. i juni 2016 kjøpte Aleris opp Norges største røntgenkjede, Curato.

Nye muligheter

- Overgangen til nye eiere betyr nye muligheter for oss i Aleris – og for våre pasienter. Triton har nyttig ekspertise og erfaring, mens Aleris har topp medisinsk kompetanse og dyktige medarbeidere innen en rekke medisinske disipliner. Dette sier Mia Grundstrøm, som er administrerende direktør i Aleris Norge. Sammen skal vi skape en enda bedre plattform for å levere høykvalitative og innovative helsetjenester til våre nærmere 1 million pasienter. Fremover skal vi nå ut til enda flere av dem som trenger vårt medisinskfaglige tilbud og gode service. Eierskiftet vil gi fornyet inspirasjon i vårt arbeid med å bygge videre på Norges ledende private helseforetak.

Privat sykehusdrift - ikke for pyser

Også andre har hatt store utfordringer med å lykkes med privat sykehusdrift. I april 2019 ble det kjent at LHL gikk med dundrende underskudd på sin nye sykehussatsing på Gardermoen og mellom 50-100 ansatte måtte gå. Denne nedbemanningen kom i tillegg til nedbemanningen som fant sted i juni 2018 hvor 36 ansatte fikk oppsigelsesbrevet. LHL rapporterte at  at underskuddene hovedsakelig skyldes færre pasienter enn budsjettert.

Les også: Krise hos helsegigant – kan tape en halv milliard

Det går relativt varmt for seg på oppkjøpsfronten i den norske private sykehusbransjen. Landsdekkende Volvat medisinske senter ble kjøpt av Ramsay Générale de Santé rett før jul i fjor og etter dette har Volvat vært i en stor omorganiseringsprosess.  

Eierskiftet forutsetter behandling av konkurransemyndighetene og ventes fullført i tredje kvartal.

Aleris sin avdeling på Frogner i Oslo. Foto: Aleris
Mia Gundstrøm, administrerende direktør i Aleris Norge. Foto: Aleris
Powered by Labrador CMS