Legemidler og biotek, Kliniske studier
Melanomforeningen jubler over adjuvant behandling
– Vedtaket i Beslutningsforum kommer til å redde mange liv. Vi er svært glade for at Beslutningsforum nå har sagt ja til adjuvant behandling. Det sier Kari Anne Fevang som er styreleder i Melanomforeningen.
I går skrev HealthTalk at Beslutningsforum sa ja til at pasienter med føflekkreft skal få immunterapi og målrettet behandling etter at de er operert.
-Dette er en sak vi har kjempet for å få gjennom. Vi regner med at om lag 200 pasienter årlig vil være aktuelle for adjuvant behandling, forteller Fevang.
I Norge har det frem til nå kun vært det private sykehuset Aleris som tilbyr immunterapi som tilleggsbehandling til pasienter som har gjennomgått operasjon for å fjerne melanom. En slik behandling koster etter det HealthTalk erfarer om lag 1,2 million kroner hos Aleris.
-Jeg vet at flere pasienter har solgt hus og hjem for å finansiere adjuvant behandling på Aleris, en behandling hvor pasienten på toppen av det hele må betale 25 prosent i moms til staten uten å få skattefradrag, sier Fevang. Nå er hun glad for at alle norske pasienter kan få denne behandlingen på offentlige sykehus.
Skryter av Beslutningsforum
Fevang synes det er interessant og prisverdig at Beslutningsforum i går ga et betinget ja til innføringen av immunterapiene Opdivo og Keytruda. - Vi ser at Beslutingsforum sier ja til adjuvant behandling med Opdivo og Keytruda under forutsetning at produsentene Bristol-Myers Squibb og MSD sender oppdatert effektdokumentasjon om overlevelse til Statens legemiddelverk senest tre år etter innføring. Det ligger i sakens natur at det tar flere år å dokumentere overlevelsesdata med adjuvant behandling. Jeg vil gi honnør til Beslutningsforum at de ikke venter med å gi godkjenningen før slike overlevelsesdata foreligger fullstendig men i stedet ser at kliniske data tydelig viser at Opdivo og Keytruda gir forlenget tid til tilbakefall av sykdommen og at dette kan tas til inntekt for at pasientene som får adjuvant behandling også lever lenger. Dette en stor pasientgruppe, og det er en alvorlig sykdom som tar mange gode leveår, og det er tydelige at Beslutningsforum er opptatt av at sykehusene kan tilby en god behandling, sier Fevang.
Nå håper hun at Beslutningsforum vil legge samme prinsipp til grunn når de i fremtiden skal vurdere å innføre andre innovative legemidler.
-Malignt melanom er en meget aggressiv kreftform. Adjuvant behandling gir betraktelig redusert risiko for spredning til stadium IV. Når kreften har utviklet seg så langt er det ikke lenger mulig å operere - da gis immunterapi som palliativ behandling, sier Fevang.
-Studier hvor pasienten har blitt adjuvant behandlet i ett år viser gode resultater. Palliativ behandling varer i minst to år og gjerne lenger, alt etter behov. Det sier seg derfor selv at ved å gi kurativ behandling vil færre pasienter ha behov for palliativ behandling, sier hun.
-Adjuvant behandling er allerede godkjent i Sverige, Danmark, Finland og andre europeiske land vi kan sammenligne oss med, og det var derfor svært viktig og riktig av Beslutningsforum valgte å innføre denne behandlingen i Norge nå, mener Fevang.