Legemidler og biotek,   Coronaviruset

Resultater fra en studie med flere tusen pasienter viser at menn har høyere konsentrasjoner av ACE2 i blodet enn kvinner. Funnet kan forklare hvorfor menn er mer utsatt for å bli alvorlig syke av Covid-19.

Ny studie: Menn har høye nivåer av et enzym - kan forklare hvorfor menn blir sykere av Covid-19 enn kvinner

Mannens blod inneholder større konsentrasjoner av et viktig enzym som hjelper Covid-19 til å infisere celler. Det viser resultatene fra en stor europeisk studie som ble offentliggjort i går. Funnet kan forklare hvorfor menn er mer utsatt for å bli alvorlig syke av Covid-19. Tre av fire som hittil har blitt innlagt på intensivavdeling for covid-19-sykdom i Norge, er menn.

Publisert

Av de som er registrert smittet av covid-19 i Norge, er det nå omtrent like mange kvinner som menn. Men hele 75 prosent er menn av de som har blitt innlagt på intensivavdeling på sykehus. Den samme tendensen ser man også i andre land. Nå kan et forskerteam ha funnet forklaringen på at menn blir sykere av Covid-19 enn kvinner.

Resultater fra en studie med flere tusen pasienter viser at menn har høyere konsentrasjoner av angiotensin-konverterende enzym 2 (ACE2) i blodet enn kvinner.

Siden ACE2 gjør det mulig for coronaviruset å infisere sunne celler, kan dette bidra til å forklare hvorfor menn er mer utsatt for COVID-19 enn kvinner. ACE2 er en reseptor på overflaten av celler som binder seg til det nye coronaviruset og lar det komme inn og infisere cellene

Enzymer er en klasse av proteiner som er nødvendige for alle celler i kroppen.

Blodtrykksmedisin er trygt å bruke

Studien, som er publisert i European Heart Journal fant også at bruken av de mye brukte medisinene som heter ACE-hemmere (angiotensin-konverterende enzym-hemmere) og ARB-hemmere (angiotensin reseptor-blokkere) ikke førte til høyere ACE2-konsentrasjoner og bør derfor ikke øke COVID-19-risikoen for personer som tar dem.

14 prosent av norske menn og kvinner bruker ACE-hemmere og ARB-hemmere, forteller Dan Atar som er professor i kardiologi ved Oslo Universitetssykehus.

- ACE-hemmere og ARB-hemmere er viktige medisiner for mange pasienter med hjertesvikt diabetes og nyresykdommer, og det er et viktig funn at de mange pasientene som tar slike medisiner ikke har en høyere risiko for å bli alvorlig syke av Covid-19.

Dan Atar viser også til en stor studie som nylig er publisert i The New England Journal of Medicine. - Studien analyserte 6272 pasienter som hadde blitt innlagt med alvorlige Covid-19 symptomer. Konklusjonen i studien var helt entydig; pasienter som brukte ACE-hemmere og ARB-hemmere ikke hadde større sannsynlighet for å bli alvorlig syke av av Covid-19 enn andre, sier Atar.

Han er veldig tydelig på at pasienter som står på blodtrykksmedisiner ikke må slutte å ta medisinene.

- Mange av mine pasienter spør meg om de skal slutte å ta blodtrykksmedisinen de står på. Mitt sterke råd - hvilket er svært sterkt medisinsk dokumentert - er at de skal fortsette å ta blodtrykksmedisinen, sier han.

- Resultatene våre støtter ikke seponering av disse medisinene hos COVID-19 pasienter, sier Adriaan Voors, professor i kardiologi ved University Medical Center (UMC) i Groningen i Nederland. Han var en av forskerne som ledet studien som ble publisert i European Heart Journal.

Studien analyserte tusenvis av menn og kvinner og teamet til Voors målte ACE2-konsentrasjonen i blodprøver tatt fra mer enn 3 500 hjertesviktpasienter i 11 europeiske land.

Studien startet før coronavirus-pandemien, og inkluderte derfor ikke pasienter med COVID-19.

Men da annen forskning begynte å peke på ACE2 som nøkkelen til hvordan det nye coronaviruset kommer inn i cellene så Voors og teamet hans viktige implikasjoner med studien sin.

- Da vi fant ut at en av de sterkeste biomarkørene, ACE2, var mye høyere hos menn enn hos kvinner, innså jeg at dette hadde potensial til å forklare hvorfor menn hadde større sannsynlighet for å dø av Covid-19 enn kvinner," sa Iziah Sama, som er lege ved UMC Groningen og som også ledet studien.

ACE2 er en reseptor på overflaten av celler som binder seg til det nye coronaviruset og lar det komme inn og infisere cellene

- Mange av mine pasienter spør meg om de skal slutte å ta blodtrykksmedisinen de står på. Mitt sterke råd - hvilket er svært sterkt medisinsk dokumentert - er at de skal fortsette å ta blodtrykksmedisinen, sier Dan Atar som er professor i kardiologi ved Oslo Universitetssykehus.

ACE-hemmere

ACE-hemmere brukes i behandlingen av høyt blodtrykk og hjertesvikt. De virker direkte på blodårene og hjertet, slik at blodtrykket reduseres og belastningen på hjertet går ned. Blodtrykket i kroppen reguleres blant annet av kraften på hjerteslagene og om blodkarene er tilstrammet (konstrigert) eller avslappet. Avslappede blodkar har større diameter og gir lavere blodtrykk enn om de er tilstrammet. Et av de viktigste stoffene som får blodårene til å trekke seg sammen, er et hormon som kalles angiotensin II. For at angiotensin II skal dannes, er det blant annet nødvendig med et annet stoff, kalt angiotensin-konverterende enzym.

ACE-hemmere er en gruppe legemidler som hindrer dette enzymet i å danne angiotensin II. Resultatet blir at blodkarene slapper av og utvider seg, noe som reduserer blodtrykket og kan bedre blodstrømmen i trange kar. Det minsker også belastningen på hjertet, noe som utnyttes i behandlingen av hjertesvikt.

ACE-hemmere og ARB-hemmere

Eksempler på ACE-hemmere er: Enalapril (Enalapril, Renitec®), kaptopril (Captopril), lisinopril (Lisinopril, Zestril), perindopril (Perindopril), ramipril (Ramipril, Triatec), zofenopril (Zofenil).

Eksempler på ARB-hemmere er: Eprosartan (Teveten), irbesartan (Aprovel, Ifirmasta, Irbesartan), kandesartan (Atacand, Candesartan, Kandesartan) losartan (Cozaar, Losartan), olmesartan (Benetor, Olmesartan, Olmetec), telmisartan (Micardis, Telmisartan), valsartan (Diovan, Valsartan).

Powered by Labrador CMS