Flere såkalte «big pharma»-selskaper annonserte kjøp av biotek-selskap på tampen av 2023.

Disse biotek-selskapene kjøpte «big pharma» opp før nyttår

Flere av verdens største legemiddelselskaper annonserte ferske oppkjøpsavtaler før det nye året ringte inn.

Publisert Sist oppdatert

Roche, Eli Lilly, Bristol Myers Squibb (BMS) og AstraZeneca er blant selskapene som annonserte nye oppkjøpsavtaler på tampen av 2023. 

Rimelige og tilgjengelige tester

Roche Diagnostics bekreftet i en pressemelding 29. desember at de kjøper opp den delen av LumiraDX-gruppen som omhandler LumiraDX sin Point of Care-teknologi. Teknologien integrerer flere enkle Point of Care-tester hvor målet er sikre pasienter over hele verden rimelige og tilgjengelige diagnostiske tester. 

Point-of-care testing er også kjent som pasientnær testing og betyr vanligvis å utføre en test ved hjelp av en enhet eller et testsett i nærvær av pasienten og uten behov for å sende en prøve til et laboratorium.

Roche Diagnostics kjøper den aktuelle delen av LumiraDX for 295 millioner dollar, med mulighet for ytterligere milepælsbetalinger på opp til 55 millioner dollar. Det er forventet at oppkjøpet fullføres mot midten av 2024. 

Ifølge Roche Diagnostics vil disse diagnostiske løsningene komplementere Roche sin egen sentrale portefølje på tvers av områdene Klinisk kjemi, immunkjemi, Koagulerende og Molekylært, og på tvers av flere sykdomsområder. 

Fokus på radiofarmasi

Eli Lilly annonserte 27. desember at de kjøper opp POINT Biopharma. Dette er et radiofarmasøytisk selskapet med en pipeline med kliniske og prekliniske radioligand-terapier som utvikles som potensiell behandling av kreft. Radioligand-terapier målretter stråling mot spesifikke kreftceller, med minimal skade på friske celler. 

Jacob Van Naarden, direktør i Loxo@Lilly, Eli Lilly onkologi-enhet, sier i en uttalelse at nestegenerasjons radiologand-terapier er lovende for behandlingen av en rekke ulike krefttyper.

– Vi ønsker POINT-kolleger velkommen til Lilly, og vi ser frem til å jobbe sammen for å bygge på deres arbeid og skape nye ting i Lilly. Vi håper vi kan bringe flere nye radioligand-terapier til pasienter med kreft og forbedre deres utfall, sier han. 

BMS bekreftet 26. desember også oppkjøp av et selskap som fokuserer på radiofarmasi. De annonserte da nemlig oppkjøpet av RayzeBio. BMS kjøper selskapet for 62,5 dollar per aksje, som gjør at kjøpet blir verdt omtrent 4,1 milliarder dollar.

RayzeBio er et radiofarmasøytisk selskap i klinisk fase som utvikler såkalte actinium-baserte radiofarmasøytiske terapier, og har ifølge BMS en pipeline med potensielle «first-in-class» og «best-in-class» utviklingsprogrammer. Utprøvende terapier i den eksisterende pipeline målretter seg mot solide tumorer, inkludert gastroentero-pankreatisek nevroendokrine tumorer (GEP-NETs), småcellet lungekreft, hepatocellulært karsinom og andre typer kreft. 

AstraZeneca satser på celleterapi

AstraZeneca kjøper Gracell Biotechnologies, ifølge en pressemelding fra selskapet som kom 26. desember. Gracell er et glibalt biofarmasøytisk selskap i klinisk fase som utvikler celleterapier for behandling av kreft og autoimmune sykdommer. 

Oppkjøpet sikrer AstraZeneca en pipeline som blant annet inkluderer GC012F, en ny type CAR-T-celleterapi, som kan bli en potensiell ny behandling av myelomatose (benmargskreft), i tillegg til utprøvende behandlinger mot andre hematologiske maligniteter og autoimmune sykdommer, inkludert lupus.

Powered by Labrador CMS