Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkols masteroppgave fra 2021 har flere passasjer som er identiske med med en annen masteroppgave som ble levert ved samme universitet to år tidligere. Statsråden avviser plagiat.

Flere tekstlikheter i helseministerens masteroppgave

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkols masteroppgave fra 2021 har flere passasjer som er identiske med med en annen masteroppgave som ble levert ved samme universitet to år tidligere. Helseministeren avviser at det dreier seg om kopiering av andres tekster.

Publisert Sist oppdatert

Sommeren 2021 leverte nåværende helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) masteroppgave på studieprogrammet Master i kunnskapsledelse hos Nord universitet. Kjerkols oppgave ble skrevet sammen med en medstudent og levert kort tid før hun ble statsråd i 2021.

VG og NRK har hver for seg gjennomgått Kjerkols masteroppgave og dokumenterer i dag at Kjerkols masteroppgave har flere likheter med en annen masteroppgave som ble levert ved samme universitet i 2019. Oppgaven fra 2019 er ikke referert til i Kjerkols oppgave.

Helseministeren fra Arbeiderpartiet avviser at det dreier seg om kopi av tekst.

Ingvild Kjerkol

* Helse- og omsorgsminister i Jonas Gahr Støres regjering siden oktober 2021. Leder av Trøndelag Ap.

* Født 18. mai 1975 i Stjørdal.

* Master i kunnskapsledelse fra Nord universitet (2021). Utdannet i psykologi og informatikk ved NTNU (1995–1998) og høyskolekandidat i drift og vedlikehold av IT-systemer ved HIST (1999-2001). Har arbeidet som næringspolitisk rådgiver parallelt med sin politiske karriere.

* Stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag siden 2013. Medlem av helse- og omsorgskomiteen 2015–2021.

* Medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre fra 2009 og leder av Stjørdal Arbeiderlag i 2010–2012. Medlem av Stjørdal kommunestyre i 1995–2011 og av Nord-Trøndelag fylkesting i 2003–2015; fylkesordfører i Nord-Trøndelag i 2011–2013.

* Lå på 6. plass på Kapitals oversikt over Norges ti mektigste kvinner i 2023.

(Kilder: Stortinget, SNL)

Gikk gjennom sensuren

Blant tekstene VG og NRK har funnet likheter med, er en masteroppgave fra 2019, en masteroppgave fra 2015, en masteroppgave fra 2014 og en fagbok fra 2021.

– Jeg leverte min oppgave sammen med en annen student i september 2021. Vi har skrevet om noe helt annet enn masteroppgaven fra 2019. Vi har samlet inn våre egne data, og våre konklusjoner går tilbake til de dataene, sier helseministeren.

Kjerkol påpeker også at oppgaven hennes gikk gjennom sensuren ved Nord universitet. Hun sier at hun tenker det er fint at Nord universitet skal se på saken på nytt.

Kjerkol skrev masteren om hvordan helse- og velferdsteknologi påvirker lederfunksjonen i hjemmebaserte tjenester. Også overfor VG avviser helseministeren at det dreier seg om kopiering av tekst fra andre oppgaver.

– Tema for vår masteroppgave, vår drøfting, funn og konklusjoner, er om noe annet enn masteroppgavene det vises til. Dette er altså ikke kopi av tekst fremstilt som egne funn og konklusjoner. Imidlertid kan det være formuleringer i oppgaven som burde hatt tydeligere henvisninger. Dette ser vi at vi kunne gjort bedre i vår besvarelse, skriver hun i en epost til VG.

– VG viser til beskrivelser av metode og forskningslitteratur om metode i vår masteroppgave som er sammenfallende med beskrivelser i andre oppgaver. Det er ikke så overraskende all den tid oppgavene bygger på de samme teoriene og metodene, skriver Kjerkol.

Kjerkol skrev sin masteroppgave i 2021 sammen med en medstudent, samme år som hun ble helseminister. 

Helseministeren gjentok til NRK Dagsrevyen at hun ikke har kopiert tekst fra andre oppgaver til sin masteroppgave.

VG og NRK har undersøkt masteroppgaven til Kjerkol, og har funnet passasjer som er identiske med andre akademiske tekster. Kjerkol avviser altså at det dreier seg om kopiering.

– Vi har ikke kopiert, vi har brukt samme metode og bruker da samme kildehenvisning, sa Kjerkol.

En av tekstene VG og NRK har funnet likheter med, er en annen masteroppgave fra 2019.

– Jeg leverte min oppgave sammen med en annen student i september 2021. Vi har skrevet om noe helt annet enn masteroppgaven fra 2019. Vi har samlet inn våre egne data, og våre konklusjoner går tilbake til de dataene, sa helseministeren.

Kjerkol påpeker også at oppgaven hennes gikk gjennom sensuren ved Nord universitet. Hun sier også at hun tenker det er fint at Nord universitet skal se på saken på nytt.

Fredag kveld gikk Sandra Borch (Sp) av som forsknings- og høyere utdanningsminister etter at E24 avdekket at deler av hennes masteroppgave var kopiert fra andre akademiske tekster.

Abid Raja: Statsministeren bør vurdere om Kjerkol kan fortsette

Venstre-nestleder Abid Raja mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bør vurdere om helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) kan fortsette i sin stilling.

– Det er ikke Kjerkol som skal avgjøre sin egen stilling, det er Støre, og vi i Venstre mener Støre bør vurdere om denne saken er forenlig med at hun fortsetter som helseminister, skriver Raja til NTB.

Raja sier at saken gjør ham trist på vegne av politikernes omdømme.

– Det er også vanskelig å se om denne saken skiller seg i vesentlig grad fra Borch sin sak, skriver han.

– Plagiat og juks på universitetet er alvorlig uansett hvilket felt det gjelder. At nok en Støre-statsråd blir avslørt for omfattende tekstlikhet og plagiat er utrolig, mener Raja.

Han sier at han nå forventer at Støre «rydder opp og tar grep om sitt lag».

Etterlyser Støres syn på saken

Høyre etterlyser at statsministeren forklarer sitt syn på saken.

– Det hadde vært nyttig om statsministeren kunne avklare hvordan han ser på saken. Var problemet til Sandra Borch bare at hun var statsråd for forskning og høyere utdanning? spør Sanner videre.

Frp-leder Sylvi Listhaug beskriver saken som trist.

– Det er trist at det dukker opp nok en sak om mulig juks under studiene der en statsråd er involvert. Det er bra at universitetet går inn i saken, sier Listhaug i en kommentar sendt til NTB.

Powered by Labrador CMS