En pilotstudie ved NorHead viser at Botox hadde effekt på migrene og klasehodepine når injeksjonen ble satt på en ny måte.

Pilotstudie ved NTNU viser positive resultater for migrenesykdommer

Åtte av ti migrenepasienter som har deltatt i en pilotstudie ved NorHead, hadde effekt av en ny måte å sette injeksjon for å behandle migrene og klasehodepine.

Publisert

Det kommer fram i en reportasje i Stavanger Aftenblad der avisen følger en pasient med klasehodepine som deltar i studien.

Forskerne ved nasjonalt senter for hodepineforskning (NorHead), som er tilknyttet NTNU, ser på effekten av å behandle kronisk migrene og klasehodepine med nervegiften botulinumtoksin, populært kalt Botox.

Nerveknuten ligger bak ansiktsskjelettet, like under øyehulen. Forskerne tror at ved å sette en dose med nervegift i den, blir smertebanen blokkert.

– De fleste av disse banene går dypt i hjernen og er ikke tilgjengelige for behandling. Men så er det et svakt punkt. Det er en nervetråd som går ut av skallen og ned i ansiktet til øyet og nesen, og tilbake igjen. Den har et omkoblingspunkt som ligger dypt i ansiktet, og det er vårt punkt, sier Tore Wergeland Meisingset, overlege og prosjektleder for studien, til avisen.

Forskerne tror kronisk migrene og klasehodepine benytter de samme nervebanene for å skape smerter. Derfor foregår det to parallelle studier, der man bruker samme metode.

Pilotstudien har vist at åtte av ti migrenepasienter har hatt effekt av den nye måten å sette injeksjon på, der effekten er definert ved 50 prosent reduksjon i hodepineplager.

Powered by Labrador CMS